За стаж и доприносе 20,2 милиона марака

Тања Шикањић
За стаж и доприносе 20,2 милиона марака

БAЊAЛУКA - За повезивање радног стажа и уплату доприноса за пензијско-инвалидско осигурање и осигурање од незапослености, Влада РС је ове године издвојила 20.200.000 КМ, односно дупло више новца него прошле године.

- У прошлој години је за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености Влада РС издвојила више 10.978.000 КМ, те је на та начин збринут 6.021 радник из 211 предузећа - навели су у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Влада РС је једна од ријетких у окружењу која на овакав начин рјешава питање повезивања радног стажа и уплату доприноса за ПИО и осигурање од незапослености.

- Послије уплате ових доприноса радници могу остваривати и друга права у складу са Законом о запошљавању, новчану накнаду у Заводу за запошљавање, а послије измирења обавеза за доприносе за ПИО, радници стичу право на пензију, односно повезивање радног стажа за претходни период - навели су у Министарству рада.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић је нагласила да би, према њиховим процјенама, за ову годину требало издвојити још од пет до осам милиона КМ на планирану суму.

- Тако би свим радницима из 2010. године био повезан радни стаж, јер у овој години имамо и раднике "Новотекса", гдје је отворен стечај и гдје око 800 радника на Заводу за запошљавање чека на повезивање стажа - истакла је Мишићева.

Она је додала да су у плану и договори са министром финансија РС, гдје ће Савез синдиката РС тражити да се прикупе подаци за сва предузећа у РС која касне у исплати плата и не уплаћују доприносе радницима како би се коначно ријешио проблем радника који годинама чекају на повезивање стажа.

- Спремни смо да учествујемо у понуди рјешења како би се коначно завршила прича о неисплаћеним платама, неповезаном радном стажу и таворењу предузећа по десет година која не постоје у суштинском смислу, него само формално - истакла је Мишићева.

Збринути

Основе програма социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја и ликвидације предузећа остали без запослења у РС, Народна скупштина РС је усвојила 2004. године са циљем рјешавања социјалних проблема узрокованих приватизацијом предузећа.

- Влада РС је у периоду од 2004. до 2010. године социјално збринула 39.144 радника из 223 предузећа, за шта је издвојила 135,3 милиона КМ - навели су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана