За спас еврозоне треба билион евра

Глас Српске
За спас еврозоне треба билион евра

ПAРИЗ - Организација за економску сарадњу и развој (OECD) саопштила је да је еврозони вјероватно потребно билион евра за спасавање угрожених чланица, уколико жели да заустави ширење дужничке кризе, пренијеле су агенције.

OECD, која окупља индустријски најразвијеније земље свијета, представила је листу мјера које зона евра треба да предузме "уколико жели да избјегне слом евра".

Те мјере укључују осигурање да банке имају довољно новца да би могле да преброде недаће, приморавање приватних власника грчких обвезница да преузму најмање 50 одсто губитака по том власништву и повећање обима фонда за спасавање, чији ће капацитет бити 500 милијарди евра када ступи на снагу.

У документу OECD-а су такође прецизирани начини на које би тај фонд могао да прибавља новац и указано да приватни инвеститори вјероватно неће у њега улагати своја средства.

Са друге стране, званичник ММФ-а Наојуки Шинохара је указујући на очекивања да ће допринос тих земаља ММФ-у бити увећан, рекао да земље у развоју схватају потребу Међународног монетарног фонда да ојача своју позицију у вријеме када дужничка криза у еврозони пријети глобалној економији.
- Тренутно водимо разговоре са више земаља да бисмо видјели колико њих је спремно да допринесе, а ако јесу, на који начин - поручио је Шинохара.

ММФ тражи начине да удвостручи свој фонд, тако што ће обезбиједити нова средства у износу од 600 милијарди долара, да би помогао земљама да се изборе са посљедицама европске финансијске кризе, међутим, тај план би могао да наиђе на противљење СAД и других земаља.
Кина и друге земље које нису чланице европске монетарне уније желе да еврозона обезбиједи додатна средства за ММФ прије него што оне учине исто.
Међутим, премијер Кине Вен Ђиабао је изјавио да друга по величини привреда на свијету разматра идеју већег доприноса европским фондовима за спас, који имају за циљ рјешавање кризе.

Ђиабао је на економском форуму у Кантону, на којем учествује и њемачки канцелар Aнгела Меркел рекао да Кина нема ни намјеру ни могућности да "купи Европу".

Истичући жељу своје земље да помогне Европи да преброди финансијску кризу, Ђиабао је рекао да "неки мисле да то значи да Кина жели да купи Европу".

Германофобија

Приједлог Берлина да се у Aтину пошаље комесар ЕУ који би контролисао грчки буџет критикован је као неизводив и понижавајући, преноси магазин "Шпигл", наводећи да континент поново зазире од њемачке доминације.
Њемачки аналитичари и медијски коментатори оцјењују да Берлин има право да инсистира на фискалној дисциплини у Европи, али мора да буде пажљивији у реторици и да се уздржи од приједлога увредљивих за партнере у ЕУ.
Замисао о "комесару за штедњу", сматрају, била је безосјећајна и неспроводива.
- Земље у кризи не могу бити претворене у протекторате. Такав комесар ЕУ не би могао да постоји, осим ако не би добио овлашћења из окупаторских закона - пише конзервативни "Велт".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана