За седам мјесеци опала размјена за 14,2 одсто

Агенције
За седам мјесеци опала размјена за 14,2 одсто

Београд - Укупна робна размјена Србије и БиХ за седам мјесеци ове године износила је 901 милион долара, што је за 14,2 одсто мање него у истом периоду прошле године, подаци су Привредне коморе Србије, јавиле су агенције.

У односу на исти период прошле године, извоз из Србије у БиХ износио је 623,2 милиона долара и биљежи пад од седам одсто, док је увоз из БиХ у Србију смањен за 27 одсто и износио је 277,8 милиона долара.

Суфицит за Србију у робној размјени износио је 345,4 милиона долара.
Србија највише извози у БиХ прехрамбене производе и пиће, затим хемикалије и хемијске производе.

Пољопривреда, лов и услуге чине осам одсто извоза, а ту су и основни метали, машине и уређаји, јаја, производи од гуме и пластике, предмети од коже, обућа, намјештај, целулоза, производи од минерала.

Из БиХ Србија највише увози кокс и деривате нафте, основне метале, угаљ, хемикалије и хемијске производе, производе од дрвета и плуте, прехрамбене производа и пића, целулозу, папир, струју, гас и топлу воду, металне производе.

БиХ је један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије, а у посљедњих неколико година међусобна робна размјена имала је тренд раста просјечно годишње од 20 до 30 одсто.

БиХ је у 2011. години била на трећем мјесту у извозу Србије, а седми партнер у укупном српском увозу.

Србија у робној размјени са БиХ биљежи значајан суфицит, док је БиХ водеће извозно тржиште за српску привреду.

У 2011. години укупна робна размјена Србије и БиХ износила је 1,9 милијарди долара, што је за 15,9 одсто више него у 2010. години.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана