За седам дана обустава рада

Драгана Келеч
За седам дана обустава рада

БAЊAЛУКA - Радници "Фабрике дувана" Бањалука ступили су јуче у једночасовни штрајк упозорења те ће за седам дана, у случају да им руководство и већински власник не испуне захтјеве и не обезбиједе основна радничка права, започети генерални штрајк.

Предсједник синдикалне организације "Фабрике дувана" Мирослав Маринковић рекао је да се радници налазе у "једној врсти тортуре", због чега су принуђени да штрајком упозорења пошаљу поруку свим институцијама Републике Српске, уз питање да ли постоји ико ко може да им помогне.

- Од управе и власника предузећа тражимо поништавање одлука о отказима, поштивање одлуке о најнижој цијени рада од 205 марака, поништавање одредаба колективног уговора које се односе на исплату плата најкасније до 15. у мјесецу, исплату регреса, јубиларних награда, те исплату трошкова превоза - истакао је Маринковић и додао да радници желе да знају хоће ли ова фабрика наставити са радом јер се "закулисно прича о томе како ће фабрика у стечај".

Стручни сарадник Савеза удружења малих акционара Републике Српске Синиша Божић рекао је да се у овој фабрици "дешава криминал" јер је на илегалној скупштини акционара изгласана илегална управа предузећа.

- Илегални директор фабрике Симо Мишкић није уписан у судски регистар на ову функцију, а даје отказе запосленима у фабрици - рекао је Божић и додао да су Удружење малих акционара и радници због тога тужили управу предузећа.

Он је додао да предузеће "Aнтонић трејд" управља "Фабриком дувана" из Бањалуке као да је једини власник иако посједује 55 одсто акција.

Божић сматра да треба поништити приватизацију фабрике јер нису испоштоване уговорне обавезе.

Рада Максимовић, која у "Фабрици дувана" ради близу 40 година, каже да је новонастала ситуација "жалосна и болна за све раднике".

- Потребна су ми још само четири мјесеца до пензије. Тражили смо од власника фабрике Небојше Aнтонића да нам плату повећа за бар десет одсто, и ми бисмо тиме били задовољни, на шта се он насмијао и није уопште хтио да нас саслуша - каже Максимовићева и додаје да је срамота шта су радници доживјели послије толико година рада у овој фабрици.

Забрањен улаз

Предсједнику Удружења малих акционара Фабрике дувана Златибору Кољанчићу, који у предузећу ради 26 година, обезбјеђење фабрике забранило је улазак у круг предузећа како не би подржао штрајк радника.

- Улазак ми је забрањен јер се борим против стечаја, а тренутно се налазим на принудном одмору до 18. новембра и пријети ми отказ, као и већем броју радника - додао је Кољанчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана