За Саву понуђена два милиона марака

Тања Милаковић
За Саву понуђена два милиона марака

БИЈЕЉИНA - За откуп бијељинског предузећа "Сава" једини потенцијални купац Милорад Крстић, бизнисмен из Њемачке, понудио је два милиона марака, које мора да измири у року од мјесец дана, рекао је стечајни управник "Саве" Небојша Матић, јавиле су агенције.

Он је рекао да је Крстић за комплетну имовину предузећа понудио 1.111.387 марака, а истовремено се обавезао да испуни дуговања према радницима у износу 819.068 марака, као и према пољопривредним произвођачима од 69.540 марака.

- Ново предузеће зваће се д.о.о. "Сава Бијељина", а Крстић гарантује прераду пољопривредних производа у сљедећих шеснаест година. У функцији би требало да буде и хладњача и магацински простор Слободана Павловића - рекао је Матић.

Према његовим ријечима, потенцијални купац гарантује да ће задржати цјеловитост локације и да ће у року од три године уложити шест милиона марака, а након тог периода још три милиона марака.

Матић истиче да ће Крстић у сљедеће три године запослити 50 старих и нових радника, као и 70 сезонских, а послије још 70 радника и 50 сезонаца.

- Обим производње за прве три године биће око три хиљаде тона годишње. Потенцијални купац се обавезао да ће обим производње повећати на пет хиљада тона, а послије пет година на осам хиљада тона - навео је Матић.

Он је истакао да је Крстић доставио и банкарску гаранцију од пола милиона марака и елаборат нове компаније.

- Скупштина повјерилаца у "Сави" донијеће коначну одлуку о продаји, за коју очекујем да ће бити позната до 27. децембра - рекао је Матић и додао да је Крстић једини који је до 21. новембра доставио понуду за куповину предузећа.

Стечајна маса

Стечајна маса предузећа "Сава" из Бијељине раније је процјењивана на 13 милиона марака. Томе се додаје и вриједност зграде обданишта од 300 и земљиште од 1.300 метара квадратних, који су одлуком Врховног суда Републике Српске враћени у власништво фирме.

-  Судском пресудом имовина овог предузећа се допуњује, чиме се повећава и њена вриједност - рекао је раније стечајни управник "Саве" Небојша Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана