За санацију дистрибутивне мреже Електрокрајинi кредит од 15 милиона евра

Срна
За санацију дистрибутивне мреже Електрокрајинi кредит од 15 милиона евра

Бањалука - Зависно предузеће "Електрокрајина" и Европска банка за обнову и развој потписали су данас уговор о кредиту у износу од 15 милиона евра за санацију дистрибутивне мреже.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су ова средства веома значајна за даљу модернизацију "Електрокрајине", предузећа које усмјерава 48 одсто укупне потрошње електричне енергије на подручју Српске.


Он је поручио да је производња електричне енергије и развој енергетског сектора приоритет за Српску у наредном периоду, кроз унапријеђење пословања, креирање нових инвестиција, проширење постојећих и изградњу нових капацитета.

Ђокић је навео да је у прошлој години производња електричне енергије била у врху укупне индустријске производње у Српској, односно више од 20 одсто укупне прерађивачке индустрије.

Директор "Електропривреде Републике Српске" Жељко Ковачевић рекао је да "Електрокрајина" не заостаје за европским дистрибутивним предузећима.

Он је додао да ће кредитним средствима "Електрокрајина" бити модернизована и још више приближена европским стандардима, и као таква на услузи потрошачима.

Директор "Електрокрајине" Сека Кузмановић рекла је да је ријеч о повољном кредитном аранжману уз три године грејс-периода, те каматном стопом за пола средстава од 4,2 и другу половину у износу од 0,5 одсто.

"Кредитом не угрожавамо пословање предузећа, већ ћемо спровођењем ових средстава постићи још бољи пословни резултат. На овај начин ћемо брже санирати мрежу јер ће се паралелно спроводити кредитна, али и улагања властитих средстава у санацију мреже", истакла је Кузмановићева.

По пола кредитних средстава даће ЕБРД и Специјални фонд за зелену енергију којим управља ЕБРД уз допринос Тајванског фонда за међународну сарадњу и развој за подршку пројектима који се односе на инвестиције у технологије зелене енергије.

Директор Канцеларије ЕБРД за БиХ Јан Браун рекао је да је пројекат подржала и Аустрија са бесповратним средствима помоћи од 300.000 евра.

Нерезидентни амбасадор Тајвана за БиХ Тао Вен Лунг рекао је да је ријеч о важном пројекту који ће омогућити ефикасну употребу електричне енергије, али и "зелене енергије".

Од почетка дјеловања у БиХ, ЕБРД је инвестирала више од двије милијарде евра у више од 137 пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана