За само пет дана без посла остало 80.000 људи

Глас Српске
За само пет дана без посла остало 80.000 људи

ЛОНДОН - За само пет дана у току протекле радне недјеље, без посла је широм свијета остало око 80.000 људи, пише лондонски пословни дневник "Фајненшел тајмс", пренијеле су агенције.

Лист наводи да су подаци прикупљени у опсежном истраживању које су спровели њихови новинари и сарадници, читајући саопштења и агенцијске извјештаје сакупљене широм планете.

Компаније које отпуштају раднике су најразличитијег профила - од фабрике смрзнутих кошер хот догова у Чикагу до њемачких авиокомпанија и јапанских произвођача аутомобила.

Више од половине ове непријатне статистике односи се на око 52.000  запослених који су добили отказе у једној од највећих финансијских компанија на свијету - Ситибанк.

Само у посљедње двије недјеље у Великој Британији посао је изгубило више од 30 хиљада људи, наводи "Фајненшел тајмс".

Кредитна криза пријети да остави посљедице и у остатку Европе, напомиње лист, а свјетске статистичке компаније прогнозирају да ће се темпо отпуштања радника наставити и у наредним мјесецима, и то "брзином" од око 5.500 људи на дан.

Највећи европски произвођач потрошачке електронике "Филипс електроникс" саопштио је у суботу да ће отпустити 1.600 радника одјељења за производњу медицинске опреме због смањења трошкова.

Обама

Тим привредника и економиста окупљених око новоизабраног америчког предсједника Барака Обаме, активно тражи начин за отварање 2,5 милиона нових радних мјеста.

У свом кратком обраћању путем Интернета, Обама је изразио жељу да веома брзо потпише план о отварању нових радних мјеста широм државе, готово одмах по преузимању дужности, 20. јануара наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана