За РС 28 милиона долара кредита

Марина Чигоја
За РС 28 милиона долара кредита

БAЊA ЛУКA - Свјетска банка одобрила је јуче у Вашингтону кредит од 70 милиона долара за мала и средња предузећа у БиХ, од којих ће Република Српска добити 28 милиона долара. Ова средства требало би да буду доступна крајем првог квартала 2010. године.

Рекао је ово "Гласу Српске" министар финансија РС Aлександар Џомбић који је заједно са представницима Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ) од 27. октобра у Вашингтону преговарао са Свјетском банком о предложеном зајму од 70 милиона долара за помоћ малим и средњим предузећима у БиХ.

- Српска је добила кредит од 28 милиона долара на 25 година уз грејс период од десет година. Каматна стопа је у овом тренутку варијабилна и износи 1,25 одсто, тако да ће излазна каматна стопа према крајњим корисницима, односно предузећима у РС, бити јако повољна, односно у рангу каматних стопа које већ има ИРБ, а можда и повољнија - истакао је Џомбић.

Он је подсјетио да је циљ овог пројекта јачање могућности финансирања за мала и средња предузећа у РС и БиХ у контексту глобалне финансијске кризе, те да ће примарни корисници средстава бити привредници у БиХ који доприносе расту регионалне привреде и извоза.

Џомбић је додао да ће комплетна кредитна линија бити реализована преко ИРБ-а који је на тај начин постао партнер Свјетској банци што "потврђује кредибилитет ове институције".

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа РС Слободан Марковић каже да је кредит који је понудила Свјетска банке за подстицај малих и средњих предузећа у БиХ веома значајан за предузетнике у РС и БиХ и да су већ дефинисане области у које ће ова средства бити инвестирана.

- Кредит ће бити усмјерен ка производним предузећима која се баве експлоатацијом природних ресурса у областима пољопривреде, дрвопрераде, лаке индустрије и туризма. Дакле, подстицаће се све оно што је у узлазној фази у РС. Неће бити пласирања ових средстава у трговину већ искључиво у производна предузећа и нешто у услужна, односно у предузећа са напредним информационим технологијама - истакао је Марковић.

ММФ

Aлександар Џомбић је рекао да је боравак у Вашингтону искористио да се састане са замјеником директора Међународног монетарног фонда (ММФ) Муриљом Португалом коме је презентовао макроекономске показатеље и макроекономска кретања у РС, као и испуњеност услова од стране РС из стенд-бај аранжмана. Он је подсјетио да представници ММФ-а долазе у прву контролу у БиХ почетком новембра, послије чега ће борд директора почетком децембра разматрати извјештај и, ако налази буду позитивни, друга транша ће моћи бити реализована крајем децембра. Додао је да су представници ММФ-а свјесни да је економска ситуација у РС много повољнија него у остатку БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана