За редовне трошкове 131,5 милиона КМ

Жељка Башић
За редовне трошкове 131,5 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Прву траншу кредита Међународног монетарног фонда у износу од око 131,5 милиона марака Република Српска је повукла 10. јула, а Федерација БиХ 31. јула повукла је око 268 милиона марака, рекли су у Централној банци БиХ.

У Министарству финансија Републике Српске истичу да ће новац од прве транше кредита бити усмјерен у редовну буџетску потрошњу у складу са усвојеним ребалансом за ову годину.

Република Српска је и формално-правно испунила услове за наставак реализације аранжмана са Међународним монетарним фондом објављивањем ребаланса буџета у "Службеном гласнику РС".

Из Министарства финансија ФБиХ навели су да ће новац намијењен овом ентитету сљедећих десетак дана стајати на рачуну ФБиХ док се не окончају потребне процедуре.

Кантони у ФБиХ треба да објаве ребалансе буџета у службеним гласницима, а послије тога услиједила би анализа ребаланса.

ФБиХ и кантони треба да склопе уговор о кредитном аранжману и тек онда ће средства бити оперативна.

Највећи дио средстава од прве транше станд-бај аранжмана са ММФ-ом, који је припао ФБиХ, биће искоришћен за враћање кредита комерцијалним банкама.

Представници ММФ-а у септембру обавиће ревизију испуњених обавеза на свим нивоима власти у БиХ. Уколико све буде усвојено како је написано у писмима намјере, реализација друге транше кредитног аранжмана неће бити спорна.

Остале транше

Друга транша кредита ММФ-а за БиХ треба да легне у децембру у износу од 170 милиона евра, а трећа у марту сљедеће године у износу 25 милиона евра.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић раније је изјавио да је отплата кредита ММФ-а на пет година уз промјењиву и веома повољну каматну стопу која на годишњем нивоу износи 1,45 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана