За развој истока 15 милиона марака

Д. Келеч, М. Чигоја
За развој истока 15 милиона марака

БAЊAЛУКA - Влада РС наставља да помаже развој источног дијела Републике Српске, а у том циљу одобрено је још 15 милиона марака Фонду за развој источног дијела Српске.

Средства ће бити обезбијеђена са посебног рачуна од приватизације државног капитала и сукцесије имовине бивше СФРЈ (тзв. ескору рачун), а биће дозначена Фонду за развој источног дијела Републике Српске.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је јуче послије састанка са градоначелником Источног Сарајева Винком Радовановићем и начелницима шест општина сарајевско-романијске регије да ће Влада РС наставити да улаже у Источно Сарајево истим интензитетом као и до сада.

Он је подсјетио да је Влада до сада уложила 130 милиона марака.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић рекао је да је за овај град приоритет рјешавање питања Болнице Касиндо и нагласио да је договорено да ће бити одржан посебан састанак о туристичким потенцијалима Јахорине.

Директор Фонда за развој источног дијела РС Бранислав Суботић рекао је да је одобравање средстава Фонду процес који траје већ три године.

- Ова средства биће утрошена, као и до сада, у складу са планом рада Фонда за развој источног дијела РС, а путем кредитних линија ИРБ РС, кроз улагања у хартије од вриједности и неке друге видове помоћи предузећима и јединицама локалне самоуправе - казао је Суботић.

Према његовим ријечима Фонд не планира расподјелу средстава по општинама, већ једноставно реагује по захтјевима.

- То значи да сваки пројекат који се искристалише у некој општини можемо да финансирамо емисијом обвезница - истакао је Суботић и додао да је прошле године путем пет кредитних линија пласирано 16,3 милиона марака кроз 129 пројеката у 29 општина у источном дијелу РС.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић казао је да је ова општина кандидовала седам пројеката, од којих се само један не уклапа у критеријуме.

- Претходно су веће инвестиције отишле на изградњу на подручју општина Братунац и Сребреница, гдје је урађено око 35 километра асфалтних дионица, што је један од наших капиталних пројеката - истакао је Млађеновић и истакао да очекује да ће неки од пројеката које је општина кандидовала бити одобрени.

Он је нагласио да је задовољан досадашњим улагањима у Сребреницу и Братунац које су "за изградњу путева добиле велика средства".

Развојни програм

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је раније да је из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске (РС) од 2007. до 2010. године одобрено 248 пројеката у вриједности од 578,2 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана