За пут ка ЕУ битан економски раст

Агенције
За пут ка ЕУ битан економски раст

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић рекао је да БиХ без новог раста и развоја врло тешко може ријешити изазове који стоје на њеном европском путу, те да је ово министарство спремно да реализује све препоруке из Бијеле књиге које ће подстицати ино-инвеститоре да храбрије наступе на овом тржишту, преносе агенције.

Шпирић је током синоћњег састанка са представницима Савјета страних инвеститора истакао да је БиХ спремна да подржи регионалну димензију новог раста и развоја у којем ино-инвестиције и ино-инвеститори морају имати запажену улогу, саопштено је из Савјета страних инвеститора.

Министар финансија и трезора БиХ разговарао је са представницима Савјета страних инвеститора о побољшању пословне климе у БиХ, пореској и фискалној политици Савјета министара БиХ, те политичким баријерама које коче економски развој земље.

Представници страних инвеститора у БиХ изразили су забринутост због негативног извјештаја Европске комисије, према којем БиХ није постигла одговарајући напредак на путу ка ЕУ у 2012. години и затражили снажнији ангажман власти при креирању охрабрујуће климе за пословање постојећих, али и привлачење нових инвеститора.

Представници Савјета страних инвеститора истакли су да Савјет жели да буде партнер власти у отклањању потешкоћа, а један од начина је и имплементација препорука из Бијеле књиге.

- Бијела књига је годишња публикација путем које стране компаније у БиХ артикулишу пословне околности и потешкоће са којима се сусрећу у БиХ, међутим, највећи фокус стављамо на наше врло конкретне препоруке како све те баријере ефикасно отклонити, што је у интересу власти, компанија и радника, али и свих грађана БиХ - рекао је предсједник Савјета страних инвеститора Бранимир Муиџа.

Муиџа је нагласио да су Бијела књига и њихове препоруке одлична полазна основа за провођење реформи у правцу побољшања пословног амбијента.

Према његовим ријечима, сусрет са министром Шпирићем био је прилика да поразговарају о њиховим искуствима са терена, да размијене мишљења и приједлоге те да буду директно информисани о плановима и активностима Савјета министара.

Савјет страних инвеститора основан је 2006. године, као непрофитно удружење и има за циљ да дјелује као јединствен глас свих страних инвеститора у БиХ. Настоји да промовише пословно оријентисане иницијативе и пружи практичну подршку свим инвеститорима, како би побољшали пословно окружење у БиХ.

Чланови Савјета страних инвеститора уложили су више од осам милијарди КМ у БиХ и запошљавају више од 10.000 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана