За пројекте у региону 140 милиона евра

Глас Српске
За пројекте у региону 140 милиона евра

БРИСЕЛ - Европски комесар за проширење Оли Рен, шеф шведске дипломатије Карл Билт и представници Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Банке за развој Савјета Европе и представници земаља региона потписали су јуче у Бриселу Споразум о формирању инвестиционог оквира за западни Балкан вриједан 140 милиона евра, јавиле су агенције.

Споразум је потписан на Конференцији о западном Балкану о превазилажењу економске кризе, који су организовали Европска комисија, шведско предсједништво ЕУ и Савјет за регионалну сарадњу, а њиме је обезбијеђено 140 милиона евра бесповратних средстава за пројекте у региону.

Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић рекао је да ће овај оквир омогућити да се мобилише додатних 2,2 милијарде евра некомерцијалних зајмова.

- Потписивањем споразума Европа и три европске инвестиционе институције показују да ће у годинама које долазе финансирати готово у потпуности оно што буде градила Србија у домену инфраструктуре, енергетике и подршке малим и средњим предузећима - рекао је Ђелић.

Према његовим ријечима, већ у првој тури, од одобрених 26 милиона евра бесповратних средстава, Србија је добила 8,5 милиона евра за више пројеката, укључујући и припрему студије за коридор 10.

Он је у име региона предложио формирање балканског технолошког фонда од 100 милиона евра за мала и средња предузећа, те формирање међународног предузећа за жељезницу да би се изградила и жељезничка траса коридора 10 кроз Србију јер то надмашује њене финансијске могућности.

Предложио је да новац из буџета ЕУ буде усмјерен на структурне реформе, посебно у области образовања, здравства, пензионе и социјалне политике.

Конференција

На Конференцији у Бриселу закључено је да је регионална сарадња од стратешке важности за конструктиван и одржив развој и превазилажење проблема и изградњу капацитета који су приоритет у процесу приступања Европској унији. Замјеник министра спољне трговине и економских односа БиХ Вилим Приморац истакао је у обраћању на Конференцији да се питање регионалне сарадње не налази међу политичким приоритетима, иако је заједнички циљ региона приближавање и приступање ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана