За пројекте општина 80 милиона евра

Марина Чигоја
За пројекте општина 80 милиона евра

БAЊA ЛУКA - Идуће године могао би да буде реализован пројекат са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) којим би у водоводну и канализациону инфраструктуру 22 општине у Српској требало да буде уложено око 80 милиона евра.

Рекао је ово у петак у Бањој Луци министар финансија РС Aлександар Џомбић, послије састанка са потпредсједником ЕИБ-а Дариом Сканапиеком. Састанку је присуствовао и предсједник Владе РС Милорад Додик.

- Преговори са ЕИБ-ом о кредиту за општине још нису обављени, али очекујем да ће се то десити у идућих неколико мјесеци. До сада су 22 општине показале интересовање за изградњу водоводних и канализационих система, чија је укупна вриједност око 80 милиона евра. Разговарали смо и о пројекту општинске инфраструктуре у Бањој Луци у вриједности од 35 милиона евра, а постоји и низ других подручја на којима можемо проширити сарадњу, као што је пројекат изградње болница - истакао је Џомбић.

Он је рекао да је за сада најважнији пројекат потписан у четвртак у Сарајеву, а ради се о кредитној линији за мала и средња предузећа од 50 милиона евра, коју ЕИБ пласира посредством Инвестиционо-развојне банке РС.

- Овај пројекат биће реализован већ почетком 2010. године - нагласио је Џомбић.

Сканапиеко је рекао да је потписивањем уговора о зајму за финансирање малих и средњих предузећа ЕИБ жељела да пружи подршку РС.

- Преусмјеравањем средстава у мала и средња предузећа ради се на развоју и побољшању привреде и економије Републике Српске - казао је Сканапиеко.

Он је рекао да је ЕИБ једна од финансијских институција која је најзаступљенија у пројектима у Републици Српској, захваљујући првенствено партнерском односу са Владом РС.

Сарадња

Сканапиеко је рекао да се сарадња Владе РС и ЕИБ-а огледа у многим областима, а понајвише са малим и средњим предузећима, пројектима реконструкције мреже саобраћајница, енергетског сектора, као и код обнављања материјалне структуре, кроз коју се непосредно пружају услуге грађанима у општинама. Сканапиеко је потврдио да је са министром Џомбићем и премијером Додиком разговарао о једном од будућих пројеката, а у вези је са здравственим институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана