За преживљавање најмање 16 КМ дневно

Тања Шикањић
За преживљавање најмање 16 КМ дневно

БAЊAЛУКA - Просјечној четворочланој породици у Републици Српској само за најскромнији доручак, ручак и вечеру, према садашњим цијенама намирница, дневно је потребно најмање 16 марака.

У ове трошкове урачунате су најпотребније намирнице,   односно хљеб, млијеко, јогурт, месо, воће, поврће и зачини и само за ове артикле дневно је потребно издвојити најмање 16 КМ, а мјесечно чак 480 КМ.

Aко се има у виду да просјечне плате запослених у прерађивачкој индустрији, хотелима и ресторанима, гдје ради највећи проценат становништва, износе 555 КМ, поставља се питање на који начин са преосталих 150 КМ, колико остаје једној породици која издржава двоје дјеце, да се измире сви потребни мјесечни трошкови.

Иако су трошкови за храну највећа ставка у кућном буџету једне породице, свакодневица је незамислива и без комуналних услуга, струје, превоза и телефона, за које укупни трошкови такође узимају значајан дио плате.

Трошкови живота су током зиме још већи јер се, осим школарине коју родитељи треба да плаћају за дјецу, повећавају и трошкови гријања.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истакао је да је, према њиховим истраживањима у која су биле уврштене још неке прехрамбене намирнице, у јуну ове године четворочлана породица за храну мјесечно издвајала 618 КМ.

- Овај износ представља егзистенцијални минимум испод којег не може да се иде, а према којем је једној породици за храну дневно потребно око 20 марака - истакао је Петровић.

Он је додао да становници чија мјесечна плата износи око 500 КМ прво измирују фиксне потребе, односно плаћају трошкове струје, воде и комуналија, те да структура прехране зависи од износа који им послије измиривања поменутих трошкова остаје у буџету.

- Сигурно је да има и оних породица које себи једанпут или ниједном мјесечно не могу да купе килограм меса - истакао је Петровић и додао да, према њиховим процјенама, чак око 70 одсто потрошача има проблема да из буџета намири све потребне трошкове.

Намирнице за четворочлану породицу  

Намирнице                Цијене

              

Хљеб                            1,00 КМ

Млијеко                       1,50 КМ

Јогурт                           1,50 КМ

Месо    500 грама         6,00 КМ

Поврће 1 кг                  2,00 КМ  

Воће     1 кг                  3,00 КМ

Уље/зачини                  1,00 КМ

                                    ------------

Укупно                         16,00 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана