За прекограничну сарадњу малих предузећа обезбијеђена три милиона евра

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Микро и малим предузећима из пограничних крајева БиХ, Хрватске и Црне Горе на располагању су три милиона евра за јачање пословне сарадње, што би домаћим привредницима требало да помогне у иновацији производње, изласку на европско тржиште, али и отварању нових радних мјеста.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ јуче је саопштено да је Хрватска агенција за малу привреду, иновације и инвестиције објавила први јавни позив за достављање пројектних приједлога сарадње микро и малих предузећа у прекограничном подручју Хрватске, БиХ и Црне Горе који ће бити отворен до 17. септембра. 

Финансијска подршка одобраваће се за развој и прилагођавање пословних модела, производа, услуга и процеса, подстицање развоја локалних микро и малих предузећа, са снажним нагласком на увођење иновација производа или процеса, развој пилот-акција и нових пословних рјешења, уз истовремено унапређење њихове прекограничне пословне сарадње.

- Европским средствима може се суфинансирати до 85 одсто укупне вриједности пројекта, при чему највиши износ који је могуће остварити по малом пројекту износи 200.000 евра - наведено је у саопштењу.

Сваки приједлог пројекта треба да укључује сарадњу најмање два, а највише четири пројектна партнера из различитих земаља, а један од партнера мора имати сједиште на подручју Европске уније, док ће се сарадња партнера из све три земље бодовати са додатних пет бодова.

Позив се имплементира у оквиру пројекта EmBRACE ради реализације Фонда за пројекте малих вриједности кроз који је, у оквиру INTERREG VI IPA  програма Хрватска-БиХ-Црна Гора 2021-2027. за подршку микро и малим предузетницима обезбијеђено 8,725 милиона евра.

Средства из поменутог гранта већ су користили привредници из Градишке који пословање граде на низу бенефита добре прекограничне сарадње.  

Градоначелник Градишке Зоран Аџић каже за “Глас” да су имплементирани развојни пројекти са хрватским градовима Липик, Дарувар, Пакрац, Осијек, Славонски Брод, као и са црногорским Котором. Ријеч је о пројектима који су допринијели одрживом и конкурентном економском и технолошком развоју, као и стварању ефикасног пословног окружења.

- Овакви пројекти дају шансу нашим привредницима да повуку одређена грант средства која ће им помоћи да прилагоде своју производњу потребама европског тржишта, да иновирају технологију, а то значи и додатна радна мјеста. Градска развојна агенција подржаће све наше заинтересоване привредне субјекте који желе да се пријаве. Стојимо им на услузи за сва питања и помоћ око пријава јер је то веома битно - рекао је Аџић.  

И први човјек општине Брод сматра да је ово значајна прилика коју локални привредници треба да искористе. 

- Као општина која се граничи са Хрватском много радимо на јачању сарадње и немали број наших грађана има своје фирме у сусједном Славонском Броду. Такође, Српска и БиХ би требало да уче и преписују искуства Хрватске када је ријеч о повлачењу новца из европских фондова. Због дневнополитичких превирања економске теме и овакви пројекти не долази у први план, а требало би - казао је начелник Брода Зоран Видић.  

АПЛИЦИРАЊЕ 

Све информације о правилима позива, поступку пријаве пројектних приједлога, као и одржавању информативних радионица заинтересовани привредници могу наћи на веб страници Спољнотрговинске коморе БиХ. 

- Најважније је да ова вијест допре до привредника, јер многи често и не знају за овакве прилике. Требају помоћ и око аплицирања јер су пријаве за средства из међународних фондова често сложене и захтијевају доста документације. Наша општина је ту да им помогне - рекао је Зоран Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана