За пословне зоне 147.000 марака

Марина Чигоја
За пословне зоне 147.000 марака

БAЊAЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је јуче уговоре о подстицају развоја пословних зона и инкубатора са представницима 14 општина у Српској којима је укупно додијељено 147.000 марака.

Ковачевић је послије потписивања уговора у Бањалуци рекао да да ова средства нису довољна, али да је Влада РС опредијељена да у овом правцу настави и у идућем периоду.

- На јавни позив се пријавило 14 општина, од којих је 12 добило подстицај за развој индустријских зона, а двије за развој пословних инкубатора. У зависности од пројеката које су понудиле, општинама је додијељено од 5.000 до максималних 14.000 марака - истакао је Ковачевић.

Додао је да ће Влада учинити све да пословне зоне у РС заживе, али да је и на локалним заједницама да брину о свом привредном развоју и да буду у функцији инвеститора.

- У комуникацији са локалним заједницама улажемо огромне напоре да олакшамо будућим инвеститорима да граде своје производне активности у индустријским зонама и да им општине буду на услузи. То се прије свега односи на поједностављивање процедура и омогућавање инвеститорима да за веома кратко вријеме почну да раде у тим зонама - казао је Ковачевић.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Aничић рекла је да ће 14.000 КМ колико је ова општина добила бити утрошено за даљу реализацију пројекта пословне зоне "Подбрдо".
- Ова пословна зона се налази у близини магистралног пута за Бихаћ, а очекујемо да ће изградњом пута Бањалука-Гламоч постати атрактивна локација за инвеститоре - рекла је Aничићева.

Додала је да се пословна зона "Подбрдо" простире се на 18,5 хектара, од чега ће трећину заузети предузеће "Мркоњић путеви", које ту планира да се прошири.

Начелник Власенице Младен Поповић најавио је да ће у пословној зони ове неразвијене општине током године бити реализована два пројекта.

- У оквиру првог пројекта словеначки инвеститори ће покренути производњу еколошких пречистача, док се друга инвестиција односи на производњу струје из шумског отпада - истакао је Поповић.
Начелник општине Петрово Зоран Благојевић нагласио је да је у пословној зони ове општине тренутно запослено 75 радника.
- Ове године ћемо изградити још једну халу од 3.000 квадратних метара гдје ће бити запослено 150 радника - рекао је Благојевић.
Директор Развојне агенције града Источно Сарајево Ненад Копривица рекао је да ће град Источно Сарајево имати двије до три индустријске зоне.

Индустријске зоне

Ковачевић је нагласио да су индустријске зоне у Лакташима и у Бањалуци на локацији "Инцела" веома значајне за развој привреде РС.

- Наравно да могу боље, али оне су сигурно на добром путу да буду респектабилне, прије свега, индустријска зона у Лакташима, али и "Инцел", који се развија у доста добром правцу - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана