За посао у Њемачкој боре се 34 предузећа

Маријана Миљић
За посао у Њемачкој боре се 34 предузећа

Бањалука - На конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавиле су се 34 фирме из РС, од којих је седам нових, односно до сада нису конкурисале за добијање посла у овој земљи, рекао је “Гласу Српске” секретар Комисије за расподјелу деташмана у Привредној комори РС Станко Иваштанин.

Конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој истекао је у недјељу, а пријаве фирми поштом су стизале и претходних дана.

- Од пријављених фирми, њих 27 се и претходних година пријављивало на конкурс - казао је Иваштанин и нагласио да ће комисија у идућих 15 дана разматрати све пристигле пријаве.

- Треба провјерити да ли су фирме доставиле комплетне понуде, те да ли испуњавају услове за рад на тржишту Њемачке, како би на бази тога комисија извршила расподјелу контингента деташмана - истакао је Иваштанин.

Он је нагласио да је највише пријављених фирми из области грађевинарства и монтажерских радова, док се ове године пријавио нешто мањи број предузећа из области изолатерских радова у односу на претходне.

Спољнотрговинска комора БиХ је у сарадњи са ентитетским коморама расписала почетком августа конкурс за додјелу радних дозвола - деташмана за 2012/2013. годину у Њемачкој.

- Српској припада једна трећина од укупно 2.000 деташмана за БиХ, тачније 666 дозвола - рекао је Иваштанин.

Предузећа у Српској из области грађевинарства добиће 208 дозвола, док ће фирмама које се баве изолатерским радовима бити додијељене 124 дозволе, а осталим дјелатностима 197 дозвола за обављање посла у Њемачкој.

У бањалучком предузећу “СГ Инзинјеринг”, које се бави грађевинским радовима, казали су да су се и ове године пријавили за додјелу деташмана.

- Већ неколико година имамо послове на тржишту Њемачке и надамо се да ћемо и ове године добити дозволе за рад. Предузећа у Српској немају довољно посла, због чега им је излазак на тржиште Њемачке шанса за “преживљавање” и добру зараду - казали су у овом предузећу.

Власник грађевинске фирме “Гипсер” из Добоја Драган Чанић раније је рекао да се већ 14 година пријављује за додјелу деташмана за рад у Њемачкој.

- Посла на тржишту Њемачке има довољно. Поред тога, наши радници у овој земљи имају већу плату него у РС - рекао је Чанић.

Вриједност радова

У Привредној комори раније су рекли да укупна вриједност радова које фирме из Српске изводе у Њемачкој износи од 40 до 50 милиона КМ годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана