За посао у Бриселу конкурисало 4.000 Хрвата

Јутарњи лист
За посао у Бриселу конкурисало 4.000 Хрвата

Загреб - Више од 4.000 Хрвата јавило се на конкурс за око 100 радних мјеста у институцијама Европске уније, а у даљу процедуру позвано их је тек нешто више од 300, преноси “Јутарњи лист”.

Од позваних кандидата око 140 ће их бити стављено на такозвану “резервну листу” с које ће их, по потреби, институције ЕУ позивати на разговор и нудити посао.

Конкурс је обухватао најнижу почетну позицију за особе с факултетом, а у току је процедура за избор преводилаца, правних лингвиста и око 100 особа за посао асистента.

Сви конкурси тог типа су намијењени Хрватима или другим држављанима Уније којима је хрватски први језик, а Унија сваке године објави и конкурсе који су отворени за све држављане ЕУ. Хрватска је једина држава на коју ЕУ и даље примјењује националне квоте при запошљавању, јер се припрема за чланство.

Европска комисија најавила је да ће запослити укупно 249 Хрвата, а како се ту не убрајају преводиоци, лектори и правни лингвисти, број оних који ће добити послове који нису везани уз језик биће много мањи.

За све друге државе квоте више не важе и кандидати из свих 27 држава чланица кандидују се на истим конкурсима, што изазива незадовољство поготову међу Британцима и Нијемцима.

- Знање о ЕУ свакако ће бити важно, ријетко ко може да добије посао, а да не познаје институције ЕУ - објашњавају у комисији за институционална питања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана