За посао се боре четири компаније

Драгана Келеч
За посао се боре четири компаније

Бањалука - На тендер за изградњу аутопута Добој - Вукосавље на коридору 5Ц стигле су двије пријаве од четири велике компаније, које су се удружиле како би реализовале овај пројекат.

То су "Штрабаг" из Аустрије и "Бујик" из Француске, те фирме "Самсунг" из Кореје и "Ежис" из Француске.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор ЈП "Аутопутеви РС" Душан Топић.

- У почетку се пријавило пет грађевинских фирми. Међутим, фирма "Солини" из Италије је преузела тендерску документацију, али није доставила пријаву, што значи да је одустала - казао је Топић.

Тендер је затворен у суботу.

Топић је нагласио да је затварање конкурса прва фаза, односно претквалификација, те додао да ће "Аутопутевима РС" требати најмање мјесец да прегледају понуде и да виде које су све фирме претквалификоване.

- Послије тога, упутићемо им позив за достављање финансијских понуда. Од почетка 2013. па све до средине године трајаће преговори са претквалификованим компанијама - рекао је Топић и додао да ће средином идуће године највјероватније доћи до потписивања уговора за реализацију пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу аутопута Добој - Вукосавље.

Топић је напоменуо да се градња овог аутопута очекује на прољеће идуће године.

Предрачунска вриједност изградње аутопута Добој - Вукосавље је 350 милиона евра.

Европска банка за обнову и развој раније је потврдила спремност да са 350 милиона евра кредитира будућег приватног партнера, заинтересованог за изградњу овог аутопута, дужине 46,6 километара.

Аутопут

Највећим дијелом аутопут ће се састојати од двије саобраћајне траке у оба правца, са помоћном, зауставном траком у оба правца. Аутопут ће такође садржавати више мостова, тунела, као и друге структуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана