За порезе и доприносе дуг 1,5 милијарди евра

Глас Српске
За порезе и доприносе дуг 1,5 милијарди евра

БЕОГРAД - Предузећа у Србији за порезе и доприносе дугују држави 160 милијарди динара или 1,5 милијарди евра. Мањак у каси држава намјерава да ријеши и повећањем акциза сљедеће године, јавила је Радио-телевизија Србије.

- Због тога што готово 60 одсто пореских обвезника не испуњава обавезе, савесни плаћају превисок порез, губе профит и неконкурентни су - истичу привредници.

Ребалансом буџета Влада је мањак у државној каси повећала за 13 милијарди динара, па он сада износи 120 милијарди. Истовремено од банака позајмљује 320 милиона евра да би покрила дефицит. И док министар финансија најављује промјене пореских закона и акцизне политике, ни постојећи прописи се не примјењују.

Од око 160 милијарди динара неплаћених пореза и доприноса, највећи дио је ненаплатив - дужници су у стечају, ликвидацији или у процесу приватизације.

Министар финансија Диана Драгутиновић увјерена је да ће убудуће наплата бити боља.

 - Имамо конкретан план, краткорочне и средњорочне мере и све ће бити представљено у буџету за 2011. годину. Биће неке промене после којих очекујем нешто боље приходе када је буџет у питању - рекла је  Драгутиновићева.

Биће боље и општинама - касе ће им бити пуније када се промијени Закон о порезу на имовину. Драгутиновићева обећава да ће то бити половином децембра, заједно са усвајањем буџета за сљедећу годину. 

Предсједник Привредне коморе Србије Милош Бугарин истиче да проблем не лежи само у томе.

- Морамо да кренемо од тога колико држава овог момента дугује буџетским корисницима за изведене радове и услуге. Дуг државе према буџетским корисницима је знатно већи од дуга који буџетски корисници дугују по основу пореза и доприноса - рекао је Бугарин.

Ћирић

Због тога што готово 60 одсто пореских обвезника не испуњава обавезе, савјесни плаћају превисок порез, губе профит и неконкурентни су, објашњавају привредници и прозивају Владу, која није спровела за ову годину најављену реформу пореза.

- У друштвеним, државним и приватизованим предузећима постоје огромне обавезе за неплаћене порезе и доприносе за заостале зараде које датирају из 90-их. Ни на који начин није идеја да се толерише неплаћање доприноса и пореза - каже државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана