За подстицај извоза пријавиле се 22 фирме

М. Миљић, М. Чигоја
За подстицај извоза пријавиле се 22 фирме

БAЊAЛУКA - На јавни позив за подстицај извоза предузећима која су погођена природним непогодама у Српској пријавиле су се само 22 фирме, рекли су "Гласу Српске" у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Комисија је прошле седмице почела са отварањем и анализом пријава.

- По завршетку рада комисије знаће се да ли су све пријаве комплетне и да ли су фирме испуниле све услове прописане јавним позивом - казали су у ресорном министарству.

Нагласили су да је за ове намјене предвиђено највише три милиона КМ.

У ресорном министарству су додали да ће се новац предузећима додјељивати на основу ранг-листе.

- Износ средстава која се могу одобрити једном предузећу утврдиће се на основу броја и износа поднесених пријава те укупног износа средстава за расподјелу. Предузећа неће моћи да добију више од 500.000 КМ - казали су у Министарству индустрије.

Нагласили су да предузећа која добију новац не могу бити корисници и неких других субвенција које Министарство додјељује у 2011. години.

Предсједник Подручне привредне коморе у Бијељини
Михајло Видић рекао је да се на јавни позив за додјелу средстава за извоз пријавило мало фирми.

- Велики број предузећа лани је уништен у поплавама. Главни кривац за мали број пријављених фирми су строги услови из конкурса - казао је Видић.

Додао је да ће планирана средства од три милиона марака бити довољна зато што се на конкурс пријавило мало предузећа.

Јавни позив за додјелу средстава за подстицај извоза предузећима која су погођена природним непогодама затворен је крајем маја.

Услови

Осим претрпљене штете, предузећа морају да испуњавају и друге услове. На јавни позив могла су да се пријаве предузећа са сједиштем у РС која се баве производњом или производно-услужном дјелатношћу за потребе извоза и имају учешће извоза у укупном пословном приходу за 2010. годину више од 15 одсто, и под условом да су на крају прошле године запошљавала на неодређено вријеме више од 30 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана