За подршку буџету РС 60 милиона КМ

Марина Чигоја
За подршку буџету РС 60 милиона КМ

ВAШИНГТОН - Кредит Свјетске банке за подршку буџету Српске у овој години од око 60 милиона марака је ефективан и може да буде реализован до краја новембра, рекао је министар финансија РС Aлександар Џомбић.

Џомбић је предводио делегацију БиХ на редовном годишњем састанку Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) који је завршен јуче у Вашингтону.

Он је рекао да је делегација РС са представницима ове двије међународне финансијске институције обавила низ састанака, а посебно у контексту реализације кредитне подршке буџету РС у овој години.

- Нема никаквих сметњи за повлачење средстава, кредит постаје ефективан и можемо га реализовати до краја новембра -  нагласио је Џомбић.

Када је у питању четврта транша стенд-бај аранжмана ММФ-а од 38 милиона евра, Џомбић је рекао да Борд директора засједа 15. октобра, али да неће бити проблема за одобрење средстава.

- Република Српска треба да добије око 27 милиона марака, а реализација ових средстава може се очекивати најдуже до новембра - рекао је Џомбић.

Говорећи о редовном годишњем састанку ММФ-а и Свјетске банке, Џомбић је рекао да су се на овогодишњој скупштини чуле конкретније процјене о питању свјетске економске кризе и ова година је процијењена као година опоравка свјетске економије.
- На бази података ММФ-а и Свјетске банке, свјетска привреда би у 2010. години требало да забиљежи позитивну стопу раста само нешто изнад нуле - нагласио је Џомбић.

Још је истакао да су, и поред враћања раста свјетских привреда, процјене за будући период веома опрезне и скромне.

- Процјењује се да је највећи изазов за будући период, поред спорог раста привреда, и веома висока стопа незапослености у свијету, посебно зато што пројекције показују да ће у идућем периоду од десет година на свјетско тржиште рада ући 400 милиона људи - истакао је Џомбић.

Он је додао да се као велики изазов сматра и слаб опоравак тржишног капитала, посебно криза тржишта дужничких хартија од вриједности и са тим повезани изазов, управљање државним дуговима.

Пројекти

Aлександар Џомбић је рекао да ММФ и Свјетска банка развијају и у идућем периоду сугеришу финансирање инфраструктурних пројеката кроз јавно приватно партнерство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана