За подршку буџетима 111 милиона долара

Марина Чигоја
За подршку буџетима 111 милиона долара

СAРAЈЕВО - Одбор извршних директора Свјетске банке одобрио је БиХ у петак у Вашингтону Програм за развојну политику (DPO) вриједан 111 милиона долара, који ће осигурати буџетску подршку за убрзање имплементације приоритетних реформи јавних расхода.


Од бескаматног IDA кредита у износу од 66 милиона долара и IBRD-овог зајма од 45 милиона долара, РС ће припасти 40, а ФБиХ 60 одсто.

Из Свјетске банке је саопштено да одобрени DPO представља признање властима у БиХ за напоре да постигну одрживост јавних расхода, те побољшава спектар програма новчаних накнада породицама и појединцима, с циљем обезбјеђења најугроженијих у БиХ.

Наводе да овај програм прати пројекат од 15 милиона долара који представља Пројекат подршке мрежама социјалне безбједности и запошљавању, који је Свјетска банка одобрила у фебруару ове године.

- Спровођење реформи које су власти одобриле осигураће континуирану подршку најугроженијим категоријама становништва у БиХ, уз бољу одрживост јавне потрошње - рекла је координатор Свјетске банке за југоисточну Европу Џејн Aрмитраж.

Додала је да би алтернатива била драстично смањење накнада, што би највише погодило оне категорије становништва чија егзистенција зависи од тих накнада.

Водећи економиста за БиХ у Свјетској банци Роналд Худ рекао је да су ове реформе биле неизбјежне, а економска криза их је само учинила ургентнијим, јер БиХ троши највеће износе на програме новчаних трансфера у Европи.

- Ови износи допиру до најмањег процента њених грађана, којима заиста треба помоћ - рекао је Худ.

Економски аналитичар Стево Пуцар истакао је да је јако важно што се власти БиХ окрећу економији, поготово у вријеме кризе јер се једино подизањем способности предузећа да произведу робу и услуге може повећати животни стандард становништва.

- Због тога је овај кредит веома важан и управо у те сврхе би требало да буде искоришћен - рекао је Пуцар.

Подршка

У саопштењу Свјетске банке наводи се да је ова банка у потпуности опредијељена за наставак пружања подршке властима у БиХ на спровођењу потребних реформи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана