За почетак производње потребно 100.000 КМ

Глас Српске
За почетак производње потребно 100.000 КМ

БAЊAЛУКA - У Фабрици алатних машина (ФAМ) "Јелшинград" Бањалука у стечају, чији је купац Влада РС, може да се покрене производња уз минималну финансијску подршку од 100.000 КМ, док је за комплетну ревитализацију овог предузећа неопходно обезбиједити милион КМ.

Рекао је то јуче представник Владе РС у вези са стечајним поступком у "Јелшинграду" Мирко Даниловић послије састанка бивших радника овог предузећа, јавила је Срна.

- Производња у "Јелшинграду" може се покренути под условом да се региструје ново привредно друштво и да се обезбиједе основна иницијална средства - рекао је Даниловић.

Стечајни управник у "Јелшинграду" Aлекса Њежић рекао је да, због хипотекарних проблема, Влада РС још не може да преузме имовину предузећа, те да због недостатка новца још није могуће покренути производњу у овом предузећу. Он је рекао да је за закључење стечаја у "Јелшинграду" потребно да се намире повјериоци, уновчи имовина и подијеле средства.

- Тренутно можемо да подијелимо 900.000 КМ, док је 2,7 милиона КМ резервисано због хипотекарних тужби које су поднесене у стечају - нагласио је Њежић.

Представник бивших радника ФAМ "Јелшинград" Недо Никодиновић истакао је да је производња у овом предузећу спремна и да мора започети.

- Желимо да се у "Јелшинграду" поново крене са производњом. Тренутно нема већих препрека за покретање производње у овом предузећу, изузев давања одређене "финансијске инјекције" - казао је Никодиновић.

Он је рекао да ФAМ "Јелшинград" већ има уговорен посао са једним њемачким купцем, на којем би било ангажовано око 50 радника.

Он је навео да је у вријеме отварања стечаја у "Јелшинграду" на евиденцији запослених било 700 радника, док је стварно радило њих 300. Прије рата ова фабрика је запошљавала 2.200 радника. Влада РС је 14. октобра прошле године за око 8,2 милиона КМ купила цјелокупну имовину ФAМ "Јелшинград", на другој поновљеној лицитацији у Окружном привредном суду Бањалука.

Радни стаж

Недо Никодиновић је рекао да је за увезивање радног стажа радницима овог предузећа потребно да се обезбиједи око четири милиона КМ, док дуговања за плате износе 2,4 милиона КМ.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС јуче је у послијеподневним часовима одржан састанак на којем су разматрани проблеми повезивања радног стажа радницима "Јелшинграда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана