За ове дјелатности нису потребне фискалне касе

Срна
За ове дјелатности нису потребне фискалне касе

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је данас Уредбу о дјелатностима за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја.

Дјелатности за чије обављање не постоји обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја су ваздухопловни превоз путника, у дијелу који се односи на међународни саобраћај, пружање банкарских услуга и услуга осигурања, осим дјелатности мјењачница, дјелатности адвоката који су чланови Адвокатске коморе Републике Српске.

Такође, то су и дјелатности коцкања и клађења које су обухваћене Рачунарским системом Министарства финансија и на тај начин се евидентира њихов промет и врши надзор, као и дјелатности вјерских организација.

Обавеза евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја не постоји ни за дјелатност продаје пољопривредних производа произведених на сопственим породичним пољопривредним газдинствима директно крајњем потрошачу у производним објектима сеоских и породичних газдинстава, те продаја сопствених пољопривредних производа на тезгама на тржницама, на тезгама ван тржница и отвореним просторима.

Ослобађања у уредби се односе само за оне дјелатности код којих је начин њиховог обављања специфичан, те је веома тешко провести евидентирање путем нових фискалних уређаја, што не значи да у овом областима не постоји обавеза издавања рачуна дефинисаних материјалним прописима и евидентирања свих прихода у пореском смислу, наводи се у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Влада се данас упознала и са информацијом о реализацији пројекта за конкурентну и иновативну домаћу економију “ЕУ за опоравак пословања” (EU4Business Recovery) у 2023. години.

Циљ пројекта је подршка развоју приватног сектора у БиХ и ублажавање негативних ефеката ковида 19 у металном и дрвном сектору, производњи текстила, одјеће, коже и обуће те пољопривреди и руралном развоју.

У реализацији пројектних активности учествовале су релевантне институције Републике Српске у координацији Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу.

До сада је одобрен 171 пројекат од чега су апликанти из Републике Српске реализовали 66 или 39 одсто. Укупна вриједност реализованих пројеката из Српске је 7.928.098 евра од чега 5.406.041 евра грант средстава.

На данашњој сједници Влада се упознала и са Информацијом о реализацији програма територијалне сарадње у 2023. години.

Програми европске територијалне сарадње су расположиви земљама чланицама и земљама у процесу приступања ЕУ, а ради се о програмима прекограничне, транснационалне и међурегионалне сарадње.

Учешће републичких институција у раду оперативних структура је ограничено и за сада учествујемо само у програмима прекограничне сарадње.

Потребно је укључење и у програме транснационалне и међурегионалне сарадње што је и предложено у закључку који ће бити достављен и институцијама на нивоу БиХ.

Укључењем републичких институција у структуре ових програма могуће је повећати апсорпцију средстава из фондова ЕУ за апликанте из Републике Српске и обезбиједити подршку за републичке институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана