За опоравак привреде Уније 200 милијарди евра

Глас Српске
За опоравак привреде Уније 200 милијарди евра

БРИСЕЛ - Европска комисија предложила је пакет мјера који укључује фискалне подстицаје у висини 200 милијарди евра или 1,5 одсто БДП-а ЕУ-а за опоравак европске привреде, изјавио је предсједник Европске комисије Хосе Мануел Баросо, преносе агенције.

План се ослања на два узајамно повезана елемента, с једне стране на краткорочне мјере за подстицање потражње, спасавање радних мјеста и успоставу повјерења и, с друге стране, на паметне инвестиције за подстицај већег раста у дугорочном периоду.

Од 200 милијарди фискалних подстицаја, 170 милијарди би осигурале државе чланице, а преосталих 30 милијарди било би из европског буџета и од Европске инвестиционе банке. План Европске комисије није скуп мјера који мора бити примијењен у свим државама чланицама, него пакет из којег земље чланице могу узети оно што одговора стању њихових привреда.

- Ванредна времена траже ванредне мјере. План за опоравак може задржати милионе радних мјеста у краткорочном периоду. Он може да претвори кризу у прилику за стварање чистог раста и бољих радних мјеста у будућности. Правовремени, циљани и привремени фискални подстицаји помоћи ће опоравку наше привреде - рекао је Баросо на конференцији за новинаре, на којој је представио план.

Додао је са се ако одлучно примијени овај план за опоравак, Европа се може вратити на пут одрживог раста и вратити краткорочне позајмице.

- Не будемо ли дјеловали данас, пријети нам опасност од зачараног круга рецесије, пада куповне моћи и порезних прихода, раста незапослености и све већих буџетских дефицита - нагласио је Баросо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана