За обнову енергетске мреже 154 милиона КМ

Марина Чигоја
За обнову енергетске мреже 154 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - За реализацију пројекта "Power 4" којим је планирана реконструкција енергетске мреже РС, обезбијеђено је близу 143.000.000 марака кредита, а у наредном периоду биће обезбијеђено још 11,7 милиона марака.

Ово је рекао директор Дирекције за имплементацију међународних пројеката "Електропривреде РС", Милорад Живковић.

За реализацију пројекта "Power-4", која је почела 2006. године, новац је обезбијеђен из четири кредитне линије и то из Европске банке за обнову и развој (EBRD), Европске инвестиционе банке (EIB), Свјетске банке (WB)  и KfW кредитне организације.

Кредити су намијењени за пројекте која су кандидовала електродистрибутивна предузећа (82.846.947 КМ), хидроелектране (44.359.610 КМ) и термоелектране (25.339.387 марака).

- EBRD је обезбиједио око 33 милиона марака. Из тих средстава углавном се финансира реконструкција електродистрибутивних мрежа. Тренутно је реализовано око 23 милиона марака тог кредита. Дакле, када је у питању ова кредитна линија, пројекат је при крају и очекује се да крајем ове године дође до потпуне реализације - истакао је Живковић.

Када је у питању EIB, за електродистрибуцију је планирано око 38 милиона, а за производна предузећа око 44 милиона марака.

- Код Свјетске банке имамо обезбијеђено око 27 милиона марака кредита и он се имплементира у двије термоелектране и то, у ТЕ Гацко и Угљевик. Са KfW још није дошло до дотписивања уговора, али очекујемо да ће и до тога ускоро доћи - казао је Живковић.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС, кажу да су у електродистрибутивном сектору предвиђени кредити за пројекте који се односе на набавку NN и SN каблова, овјесне опреме и прибора, реконструкцију трафо-станица и друго.  Планирана улагања у ХЕ на Требишнњици и Дрини односе се, између осталог, на санацију испод бране, те у ХЕ на Врбасу, на изградњу опточног тунела, система непрекидног напајања, турбинску регулацију, реконструкције SCADA система и друго.

- Када су у питању пројекти кандидовани од стране термоелектрана, за ТЕ Угљевик планирана је набавка система за мониторинг и управљање, реконструкција система за третман вода, док је у ТЕ Гацко планирана реконструкција система за третман отпадних вода и транспорт пепела и шљаке - истакла је портпарол Министарства, Aлександра Вукашиновић.

"Power-3"

Спровођење пројекта "POWER-3", чија је реализација започела 2000. године, коштало је 125.468.129 КМ.

- Он је скоро у цјелости реализован - истакла је Вукашиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана