За неповучена средства плаћено 923.000 КМ

Марина Чигоја
За неповучена средства плаћено 923.000 КМ

БAЊA ЛУКA - Због некоришћења средстава из кредита одобрених од међународних финансијских институција, Република Српска прошле године платила је 923.000 марака накнада, потврдили су "Гласу Српске" у Министарству финансија РС.

Истичу да је Српској одобрено 614,4 милиона марака кредита у фази имплементације, а на које се плаћа накнада на неповучена средства.

- Од тог износа нису повучена 404 милиона марака. Чињеница је да одређени број кредита јесте одобрен и да није у цијелости повучен, међутим, сваки кредит има специфичне услове и рокове имплементације, који понекад трају од осам до десет година за велике инфраструктурне пројекте, а обично колико и грејс период. Дакле, логично је да је дио кредита неповучен - рекли су у Министарству.

С друге стране, додају, неке међународне финансијске институције као стандардни услов имају накнаду за неповучена средства.

У Републици Српској, кредите на које се плаћају накнаде на неповучена средства користе јавно предузеће "Путеви РС", за пројекте реконструкције магистралних и регионалних путева, "Електропривреда РС" за пројекат "Програм енергетске заједнице југоисточне Европе", односно реконструкције електроенергетског система, обнове електродистрибуције, те одсумпоравање димних гасова у термоелектрани "Угљевик". Овакав кредит користе и "Жељезнице РС" за свој пројекат.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица сматра да су одобрени, а неискоришћени кредити у РС, нелогичан и непослован потез.

- Логично је да банка узима камате, јер ако неко не користи новац, то не значи да му није био на располагању. Овакав однос одобрених и искоришћених кредита упућује на крајњу непословност - рекао је Вукмирица.

Економски аналитичар Стево Пуцар каже да податак да значајан број кредита за РС није повучен указује на то да за одређене пројекте за које су кредити одобрени није било толико потребе.

- Требало би направити анализу, која би показала да ли су за одређене врсте инвестиција потребни кредити, а ако се испостави да нису, требало би се договорити са представницима међународних институција које дају те кредите да се новац преусмјери у неке друге, приоритетне пројекте - рекао је Пуцар и додао да је тренутно најприоритетније реструктурисање предузећа и проналажење тржишта за њих, као и стимулисање малих и средњих предузећа и повећање запослености.

Општине

У Министарству финансија РС кажу да накнаде за неповучена средства плаћају и неке општине које користе средства за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре.

- Ријеч је о општинама Бијељина, Костајница и Дервента. Накнаде се плаћају и за одређене пројекте у здравству, пољопривреди, развоју и заштити шума, као и за регионалне депоније за Пројекте управљања чврстим отпадом - наводе у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана