За најскупље некретнине “Поткозарја” нема купаца

Анита Јанковић Речевић
За најскупље некретнине “Поткозарја” нема купаца

БАЊАЛУКА - Продаја имовине некадашње земљорадничке задруге “Поткозарје” у Романовцима код Градишке, која је у стечају од 2010. године, имала је половичан успјех јер су од понуђених пет некретнина новог власника добила тек два објекта, чиме је изгубљена још једна шанса за окончање овог вишегодишњег поступка.

Потврдила је то за “Глас Српске” стечајна управница земљораднике задруге Доста Бараковић, наводећи да су продати објекти у Бакинцима и Вакуфу.

Она је истакла да је објекат некадашње продавнице у Бакинцима продат за 30.000 марака, док ће купац за складиште у Вакуфу искеширати 29.000 КМ.

- Нови власник објекта у Вакуфу има производни погон алуминијумске столарије и користиће складиште за те потребе, а није нам познато која ће бити намјена продавнице у Бакинцима - рекла је Бараковићева.

На добошу се у петак нашла и стара управна зграда задруге у Романовцима. На том дијелу земљишта, који се простире на девет и по дунума, налазе се и објекти у којима је била смјештена машинска канцеларија, радионица, складиште, столарска радионица, коњушница, надстрешница за возила и магацин. Укупна процијењена вриједност те имовине је 406.229 марака, а најнижи износ за који је наведени објекат продаван је 284.361 КМ.

Потенцијалним купцима била је понуђена и управна зграда пропалог градишког предузећа, уз коју су на лицитацији биле и котловница, гаража, дрварница и плинара, као и продавнице у селима Сеферовци и Средња Јурковица.

- За ту имовину која је квалитетна и на добрим локацијама није било интересаната. Очекујем да идућу лицитацију закажемо већ у септембру, а о цијени ће одлучивати одбор повјерилаца. Циљ је да до краја ове године или почетком наредне уновчимо сву имовину и окончамо стечајни поступак - рекла је Бараковићева и додала да је за управне зграде у Романовцима ово била друга лицитација, а објекти сеоских продавница и магацин били су четврти пут на добошу.

Разлог деценијског стечајног поступка у овом некада успјешном градишком предузећу јесу вишегодишњи спорови око утврђивања задружне имовине. Крајем новембра 2021. године напокон је разграничена имовина која припада задрузи, а која градовима Лакташи и Градишка. Тада су донесена рјешења о имовини у својини задруге и започело се са продајом и уновчењем некретнина и земљишта. Задруга је пред стечај пословала веома лоше и запошљавала свега 15 радника.

Повјериоци

Доста Бараковић раније је казала да је вриједност стечајне масе било тешко утврдити те да је то сада око 1,2 милиона марака. Она је додала да су повјериоци солидно намирени те да су од децембра 2021. године одржане три диобе за измиривање потраживања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана