За најбоље бизнис планове по 2.500 КМ

Марина Чигоја
За најбоље бизнис планове по 2.500 КМ

БAЊA ЛУКA - У оквиру "Глобалне седмице предузетништва" која ће се одржати од 16. до 22. новембра, републичка Aгенција за развој малих и средњих предузећа РС (РAРС) наградиће са по 2.500 марака три најбоља пословна плана за регистрацију предузећа.

Речено је то јуче на конференцији за новинаре коју је Aгенција организовала поводом "Глобалне седмице предузетништва."

Директор Aгенције Слободан Марковић рекао је да истраживања у свијету показују да је присутан недостатак предузетничког менталитета, поготово међу младим људима.

- Све озбиљне земље су то препознале и успоставиле алате подршке, а они се односе на обуке, повољнији капитал за почетак пословних активности, консултантску подршку онима који почињу. Све то има за циљ смањење ризика пропадања новостворених предузећа, јер је познато да више од 50 одсто новостворених предузећа пропадне у првој години - истакао је Марковић.

Он је нагласио да је ове године кроз програм обуке за покретање властитог пословања прошло око 300 младих из цијеле РС и додао да до краја године очекује још око 50 кандидата.

Ова агенција, нагласио је Марковић, кроз стручне консултације помаже предузетницима да обезбиједе новац за пословање из различитих извора.

Координатор активности на пројекту "Глобална седмица предузетништва" Владимир Ћорда рекао је да се ова акција истовремено проводи у скоро 80 земља свијета, а сама идеја обиљежавања потекла је из Велике Британије.

- До почетка новембра на нашу адресу је стигло 15 пословних планова, а у сљедећих десетак дана биће одабрана три најбоља, која ће бити награђена са по 2.500 марака за регистрацију фирме и бесплатно вођење књига у сљедећој години. Такође, млади предузетници који побиједе на овом такмичењу могу рачунати и на консултантску помоћ у прве двије године пословања - нагласио је Ћорда.

Конференција

У оквиру "Глобалне седмице предузетништва", 19. новембра у Бањој Луци биће одржана конференција о теми "Млади у предузетништву" на којој ће бити сугерисане смјернице даљег развоја омладинског предузетништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана