За ММФ нових 75 милијарди долара

Глас Српске
За ММФ нових 75 милијарди долара

БРИСЕЛ - Лидери Европске уније спремни су да обећају најмање 75 милијарди долара нових зајмова Међународном монетарном фонду како би помогли да се спријечи било каква нова "зараза" финансијске нестабилности, саопштили су званичници ЕУ на самиту у Бриселу, јавиле су агенције.

- Вође ЕУ су се договорили да се за оздрављење свјетске привреде и финансија заведе далеко строжа финансијска и пореска контрола, сређивање банкротираног финансијског тржишта, као и обнова трговине и уплив на преговоре о либерализацији свјетске трговине - саопштио је предсједавајући, чешки премијер Мирек Тополанек.

Тополанек је подвукао да је кључно да се постигне повјерење, како банака које треба да кредитирају производњу и предузећа, тако и становништва које би, уз пореске и друге олакшице, морало да почне да троши, а не да расположива средства чува и штеди због неизвјесне будућности.

Лидери ЕУ постигли су у петак договор да удвоструче износ за хитне зајмове источноевропским земљама на 50 милијарди евра, изјавиле су дипломате.

Челници 27-чланог блока одбацили су притисак за уливање додатне готовине у своје привреде, упркос обећању СAД да ће повећати сопствене напоре за опоравак.

Пољски министар финансија Јацек Ростовски је, међутим рекао да је увјерен да ће ЕУ договорити повећање кредита за ММФ ради јачања његове улоге у сузбијању кризе.

Британија је саопштила да ће подржати нове зајмове у оквиру ширих међународних напора за најмање удвостручавање ресурса ММФ, на 500 милијарди долара ради сузбијања слабљења глобалне привреде и раста незапослености и социјалних немира како у богатим, тако и у сиромашним земљама.

- У складу са ширим глобалним расположењем, даћемо подршку додатним зајмовима ЕУ за ММФ у висини од 75 до 100 милијарди долара - рекао је један британски званичник на самиту.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да су лидери европске двадесетседморице прихватили план о утрошку непотрошених пет милијарди буyетских средстава ЕУ за енергетске и друге инфраструктурне пројекте у земљама
двадесетседморице, укључујући развој сеоских подручја и осјетно јачање Интернет мреже у Европи.

Прогнозе

Организација за привредну сарадњу и развој (OECD) саопштила је да чак ни наставак раста активности у привредама Кине и Индије неће моћи да заустави пад глобалне привреде. То се подудара са саопштењем Међународног монетарног фонда, у којем се каже да ће у 2009. години бити забиљежен први глобални пад привредних активности у посљедњих 60 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана