За мјесец дана рјешење о завршетку реструктурисања Космоса

Срна
За мјесец дана рјешење о завршетку реструктурисања Космоса

Бањалука - Вршилац дужности директора Ваздухопловног завода "Космос" Душан Вјештица рекао је да за мјесец дана очекује доношење рјешења о завршетку реструктурисања, након чега би ово предузеће могло нормално да почне да функционише и "сиђе са минималца".

Вјештица је навео да обим посла у предузећу расте сваким даном и да се редовно измирују све обавезе.


Он је за "Независне новине" рекао да се износ, који обухвата комплетан циклус плата, ПДВ-а, обавеза према Фонду ПИО и комуналија, креће од 350.000 до 400.000 КМ.

"То је износ који самостално зарадимо, а нешто више од тога, у овом тренутку мало теже иде", истакао је Вјештица.

Он је нагласио да је предузеће завршило оперативно-финансијско реструктурисање, те да сваки час очекују коначно рјешење суда.

Вјештица је посебно издвојио сарадњу "Космоса" са "Електропреносом", израду мотора за Рафинерију нафте Брод, као и палета намијењених њемачким ауто-гигантима "Мерцедес" и "Бе-Ем-Ве".

"Космос" тренутно има 195 радника, од којих 85 одсто ради, док је остатак, како је навео Вјештица, неперспективна радна снага која ће морати да прође процес преквалификације уколико жели да остане у фирми.

"У тренутку када сам преузео жКосмосж, 50 одсто радника било је у производњи, а других 50 су били непроизводни радници. Данас је тај однос смањен на испод 30 одсто непроизводних, а наш крајњи циљ је да администрацију сведемо на свега 10 одсто", најавио је Вјештица.

Од прихватања плана реструктурисања "Космоса" протекло је три мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана