За мјесец блокирано 500 нових рачуна

Марина Чигоја
За мјесец блокирано 500 нових рачуна

Бањалука - Блокиран рачун почетком овог мјесеца у БиХ је имало 36.536 фирми, што је у односу на прошли мјесец више за 313 предузећа, показују подаци Централне банке БиХ.

Тиме је настављен тренд повећања фирми у блокади који је забиљежен протеклих мјесеци, што је, према ријечима економиста, још један показатељ лошег стања у привреди.

Укупан број блокираних рачуна у фебруару у односу на прошли мјесец повећан је за 501 рачун.

- У БиХ је на почетку овог мјесеца било блокирано 59.625 рачуна, док је у јануару укупно било блокирано њих 59.124 - наводи се у извјештају Централне банке БиХ.

На овој листи поново су се нашле мале продавнице и услужне радње, средња и велика предузећа, удружења, спортски клубови и други.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је економска ситуација у земљи веома лоша и да, с обзиром на то да надлежне институције не чине ништа да то поправе, фирме упадају у све веће проблеме.

- Нико од представника надлежних институција се не узбуђује превише због пада привредне активности и пада прилива средстава у фондове, а то су главни показатељи да је дошло до затварања фирми и слабљења њиховог потенцијала - нагласио је Павловић.

Он је истакао да број блокираних рачуна показује да неликвидност озбиљно угрожава привреду и да је неопходно да се што прије донесу мјере које би поправиле тренутну ситуацију.

- Први и основни проблем је неликвидност предузећа, односно недостатак готовог новца у оптицају. Велики проблем представљају и законски прописи који не дозвољавају да се неке уштеђевине, које фирме имају, врате у платни промет - рекао је Павловић и додао да привредници данас углавном могу да се ослоне само на банке, што им у многоме отежава ситуацију.

- Банке су, такође због кризе, постале све строже и приступ новцу је скоро немогућ - нагласио је Павловић.

Блокирани

Између осталих, блокиран рачун имају “Жељезнице ФБиХ”, Дом здравља у Модричи, предузеће “Ранком-инжењеринг” из Бијељине, “Божен-козметик” Бијељина, Фабрика шећера Бијељина, општина Угљевик општинска управа, “Нова форма” из  Шамца, “Енергоинвест - расклопна опрема” из Источног Сарајева, шумска газдинства “Чемерница” и “Добој” и други.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана