За мини ХЕ на Угру 19 милиона марака

Агенције
За мини ХЕ на Угру 19 милиона марака

Кнежево - На ријеци Угар у Кнежеву јуче је пуштена у рад мини-хидроелектрана "Новаковић" у коју је међународна компанија "Интеренерго" инвестирала 19 милиона марака.

Снага електране је 4,9 мегавата и довољна је за снабдијевање електричном енергијом око 6.000 становника.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је навела да су инвеститори, предузеће "Интеренерго", испунили све еколошке услове постављене прије изградње.

- Ресорно Министарство намјерава да и у будућности подржи овакве и сличне пројекте, који се баве обновљивим изворима енергије - рекла је Голићева, пренијеле су агенције.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић је навео да је изградња мале хидроелектране "Новаковић" резултат Споразума о сарадњи између Владе Републике Српске и аустријског енергетског концерна "Келаг", који је потписан у септембру прошле године.

- Раскидањем 28 концесионих уговора са појединим концесионарима, Влада је показала опредијељеност да сарађује само са озбиљним компанијама, спремним да инвестирају на подручју Српске - нагласио је Ковачевић.

Он је додао да у компанији "Келаг" види будућег партнера за реализацију пројеката из енергетског сектора.

Свечаном пуштању у рад мини - хидроелектране присуствовао је и високи представник Валентин Инцко.

Инвеститор је међународна компанија "Интеренерго" са сједиштем у Љубљани и сестринска је компанија аустријске енергетске групе "Келаг".

Подршка општине

Начелник општине Кнежево Чедо Вуковић рекао је да ће општина и у сљедећем периоду подржавати пројекте као што је изградња ове мини-хидроелектране на Угру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана