За мале предузетнике 100 милиона евра

Глас Српске
За мале предузетнике 100 милиона евра

БРИСЕЛ - Европска комисија саопштила је да ће креирати 100 милиона евра вриједан микрофинансијски инструмент за кредитирање малих предузетника и подстицање људи који су изгубили посао да заплове предузетничким водама, пренијели су портали.


Почетни буџет за тај програм могао би износити више 500 милиона евра у заједничким улагањима с другим финансијским институцијама, као што је Европска инвестицијска банка, саопштила је комисија.

Европски мали предузетници и потрошачи тешко су погођени најтежом рецесијом од Другог свјетског рата. Привредна  криза довешће до губитка 3,5 милиона радних мјеста у Европи у овој години, казао је европски повјереник за запошљавање и социјална питања Владимир Шпидла.

У склопу комисијиног плана, у  периоду од осам година биће издано око 45.000 зајмова у висини до 25.000 евра, посебно скројених за микропредузећа с мање од десет запослених.

Комисија је саопштила како очекује покретање тога програма у идућој години, након што за то добије зелено свјетло од министара ЕУ и Европског парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана