За кров над главом позајмили 62 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
За кров над главом позајмили 62 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За куповину куће или стана Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске пласирала је лани становништву 62,26 милиона КМ кредитних средстава, што је за око 24 одсто више новца у односу на годину раније, а стручњаци наводе да је раст зајмова још један од показатеља велике потражње на тржишту некретнина.

У ИРБ-у РС наводе за “Глас” да су током прошле године путем фондова којима управљају одобрили 567 стамбених кредита, док је у 2022. години грађанима за обезбјеђивање крова над главом одобрено 500 кредита на укупан износ од 50,32 милиона марака.

Вишемилионска средства путем шест кредитних линија ИРБ је лани одобрио и домаћој привреди те јединицама локалне самоуправе.

- Укупан износ пласираних средстава је 77,13 милиона КМ, с тим да су привреди одобрена 273 кредита, а локалној управи два. За почетне пословне активности одобрена су четири кредита на укупан износ од 610.000 КМ. За микробизнисе у пољопривреди отишла су 8,32 милиона марака за 197 корисника, а предузетницима и предузећима позајмљено је 59,77 милиона на основу 63 захтјева, док је по кредитној линији за пољопривреду пласирано 3,15 милиона марака за три корисника - рекли су у ИРБ-у и додали да је на име кредита за подршку и опоравак микро, малих и средњих предузећа која се финансирају кроз пројекат Свјетске банке одобрено 2,58 милиона КМ и то за шест корисника.

У ИРБ-у наводе да сви финансијски посредници, односно комерцијалне банке, са којима имају закључене уговоре о пословно-техничкој сарадњи, а путем којих се по кредитним линијама пласирају кредити крајњим корисницима, уредно измирују своје обавезе по пласираним зајмовима.

- Очекујемо да добит ИРБ-а РС за прошлу годину буде рекордна, али детаљне информације ћемо имати након што буде завршен извјештај који је тренутно у фази израде - нагласили су у ИРБ-у.

Осим константне подршке привреди и становништву Српске, што је уједно и основна дјелатност, ИРБ у наредном периоду планира и наставак промоције потенцијала Републике Српске страним инвеститорима.

- Након успјешно организованог првог Инвест форума у Бањалуци у септембру прошле године јавила се потреба за организацијом инвестиционих форума у земљама у којима су институције и привредници показали велико интересовање за улагање у нашу земљу. За сада је у питању шест земаља, гдје ће форуми бити једнодневног карактера и на којима ћемо представити актуелне пројекте Владе РС који могу бити интересантни међународним привредницима - истакли су у ИРБ-у додавши да ће на форумима бити представљене и могућности улагања у пословне зоне локалних заједница, као и представљање компанија из Српске.

Власник бањалучке агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић истакао је за “Глас” да је разлог већег броја одобрених кредита у директној вези са растом потражње за становима.

- На тржишту влада велика понуда некретнина, као и велика потражња која уопште не опада. Такође, некретнине су скупље па је људима требао и већи буџет - казао је Поповић.

Лимит

Инвестиционо-развојна банка РС у сарадњи са Владом Српске почетком прошле године подигла је максималан лимит за стамбене кредите са 150.000 КМ на 170.000 КМ по кориснику узимајући у обзир раст цијена, нарочито некретнина на глобалном нивоу.

- Поново ћемо размотрити повећање лимита чим се за то укаже прилика, јер мислимо да је становништву, а нарочито младим људима потребно омогућити да своју будућност граде у Републици Српској - рекли су у банци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана