За кредите Бобар банке тешке 20 милиона нуде седам милиона КМ

Марина Чигоја
За кредите Бобар банке тешке 20 милиона нуде седам милиона КМ

Бањалука - Понуде за куповину потраживања пропале бијељинске Бобар банке тешких 20 милиона марака доставила су три предузећа, која су за кредите спремна да плате 7,17 милиона КМ.

Бобар банка недавно је понудила на продају комплетна потраживања, која износе 239 милиона КМ. За њих је у први мах било заинтересовано пет банака и четири предузећа. Након прегледа документације конкретне понуде са износом који су спремни да плате доставила су, међутим, само три предузећа и то за мање од десетину потраживања.

Ликвидациони управник Бобар банке Миле Максимовић истакао је да су три предузећа понудила да плате свега 35 одсто вриједности кредита и да су очекивали да тај износ буде већи.

- Нисам оптимиста јер смо очекивали да то, ипак, буду већи износи - рекао је Максимовић.

Он је истакао да ће комисија вредновати пристигле понуде и дати приједлог који ће доставити Агенцији за банкарство РС, која ће донијети коначну одлуку о томе да ли ће понуде бити прихваћене.

- Морамо оцијенити колико бисмо за те кредите могли да наплатимо у евентуалном судском поступку или у редовном поступку. Ако оцијенимо да тако можемо више наплатити него што је понуђено, онда их нећемо продати - нагласио је Максимовић и додао да комисија има рок до 31. децембра да достави приједлог, али да ће то вјероватно бити урађено и прије, с обзиром на то да је дужи рок дефинисан јер су очекивали више понуда.

Занимљиво је да ниједна од четири банке које су прегледале документацију није исказала интерес за куповину кредита Бобар банке.

- Нисам ни очекивао неке значајне ефекте јер банка има доста лоших кредита, али мислим да ће их у будућности, ипак, бити јер су неке банке које су погледале документацију контактирале наше клијенте који имају добре кредите и понудиле им да их рефинансирају по нижим каматама - нагласио је Максимовић.

Агенција за банкарство РС блокирала је крајем прошле године све рачуне највећих дужника Бобар банке који су тада дуговали 39,4 милиона КМ. Агенција је крајем новембра 2014. увела принудну управу у Бобар банку јер није радила у складу са законом. Непун мјесец касније Бобар банци је одузета дозвола за рад и покренут поступак њене ликвидације.

ПДВ

Миле Максимовић је истакао да је Бобар банка добила и тумачење Управе за индиректно опорезивање БиХ да би приликом продаје потраживања био наплаћен и ПДВ.

- У тој варијанти је питање да ли се уопште исплати продавати потраживања уколико бисмо одмах морали да их умањимо за 17 одсто - нагласио је Максимовић.

Потраживања Бобар банке која су понуђена на продају

239 милиона КМ укупна потраживања

215 милиона КМ потраживања од правних лица и предузетника

24 милиона КМ потраживања од физичких лица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана