За излазак из кризе важна економија

Глас Српске
За излазак из кризе важна економија

ЖЕНЕВA - Трговина мора да буде дио глобалних напора за стимулисање економског опоравка, изјавио је генерални секретар УН Бан Ки Мун, пренијела је Срна.

- Трговина је дуго имала огроман потенцијал као мотор одрживог економског раста и развоја. Данас трговина може и мора да буде дио наших напора за стимулисање опоравка -  рекао је Бан на дводневној конференцији Свјетске трговинске организације у Женеви.

Бан је указао на значај пружања помоћи земљама у развоју како би унаприједиле инфраструктуру и олакшале трговинске токове и оцијенио да отвореност сама по себи "није довољна".

Програм под називом "Помоћ за трговину" покренут је на министарској конференцији СЗО у децембру 2005. године ради пружања помоћи земљама у развоју у изградњи инфраструктуре, како би потпуно искористиле склапање споразума о либерализацији свјетске трговине.

Овај програм обухвата субвенције и зајмове за градњу путева, лука и телекомуникационих система, као и техничку помоћ за развој трговинске стратегије и ефикаснијих преговора.

На конференцији у Женеви окупило се 15 шефова међународних организација, укључујући предсједника Свјетске банке Роберта Зелика и шефа Међународног монетарног фонда Доминика Штрауса Кана.

Зелик је јуче упозорио да би мјере које владе предузимају за стимулисање економије могле да нанесу штету трговини и "измакну контроли" у вријеме раста незапослености.

- Земље са високим приходима користиле су субвенције да би помогле угроженој индустрији, а државе са малим приходима примјењују селективно јачање препрека на границама -  рекао је Зелик.

Он је оцијенио да овај тренд може "лако да измакне контроли у наредним мјесецима, док незапосленост расте".

Зелик је указао на примјере протекционизма у СAД, кроз акцију "Купујмо америчко" и одлуку Вашингтона да поново уведе субвенције за извоз млијечних производа. Истовремено указао је и на одредбе кинеске акције "Купујмо кинеско".

- Лидери влада треба да схвате да се играју ватром -  нагласио је Зелик.

Производна база

- Државе морају да имају конкурентну производну базу да би имале извоз. Оне морају да имају неопходну инфраструктуру и законски и политички оквир - рекао је Бан Ки Мун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана