За изградњу малих ХЕ око 100 милиона евра

Марина Чигоја
За изградњу малих ХЕ око 100 милиона евра

БAЊAЛУКA - Aустријска компанија "КИ-Келаг интернешнел" почеће крајем ове године изградњу малих хидроелектрана "Новаковићи", "Запеће" и "Медна" укупне вриједности 35 милиона евра, а у току су и преговори о пројектима Бистрица - један, два и три, у којима ће ова компанија преузети примат и наставити инвестиције вриједне око 66 милиона евра.

Рекао је то јуче у Бањалуци премијер РС Aлександар Џомбић, послије потписивања споразума о сарадњи између Владе РС и словеначке компаније "Интеренерго" и аустријске компаније "КИ-Келаг интернешнел" за реализацију пројеката из хидроенергетског сектора.

Џомбић је рекао да је "КИ-Келаг", у чијем је власништву и "Интеренерго", компанија која има велико искуство и знање у овој области, са годишњим приходом од око милијарду и по евра и добити од 110 милиона евра.

- "КИ-Келаг", односно "Интеренерго", већ је реализовао концесије на три мале хидроелектране "Новаковићи", "Запеће" и "Медна", укупне инсталисане снаге око десет мегавата и укупне вриједности од 35 милиона евра. Реализација тих инвестиција почеће крајем ове, а требало би да буду завршене крајем сљедеће године - казао је Џомбић.

Он је истакао да су у току и преговори за улазак у власничку структуру у пројекте Бистрица - један, два и три. Укупна инсталисана снага тих мини хидроелектрана је 40 мегавата, а вриједност инвестиције око 66 милиона евра.

- Ова инвестиција требало би да буде завршена у идуће двије године - казао је Џомбић и додао да ће РС са овом компанијом сарађивати и на изградњи хидроелектрана на осталим локацијама гдје буде пронађен заједнички интерес.

Члан управе "КИ-Келаг" Aрмин Вирзма рекао је да су они "зелено предузеће" чија се цјелокупна производња заснива на обновљивим изворима енергије и која располаже са 64 електране укупне снаге веће од 1.000 мегавата.

- Инвестиције у обновљиве изворе енергије су највећи приоритет наше компаније, и из тог разлога инвестираћемо у водену снагу РС. Мала хидроелектрана "Новаковићи" од пет мегавата је већ у изградњи. Поред ње, крајем ове или почетком идуће године почећемо градити и малу ХЕ "Запеће", а ка реализацији иде и мала ХЕ "Медна" која би требало да почне идуће године - казао је Вирзма.

Ковачевић

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић нагласио је ће компанија "КИ-Келаг интернешнел" својим истраживањем допринијети бољој искоришћености хидроенергетског потенцијала у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана