За истраживање нафте 300 милиона долара

Тања Шикањић
За истраживање нафте 300 милиона долара

БAЊAЛУКA - Укупна инвестиција у истраживање нафте и гаса у Републици Српској, према прелиминарном програму инвестиција, могла би да достигне више од 300 милиона долара.

Рекао је ово јуче у Бањалуци генерални директор новооснованог предузећа за истраживање и производњу нафте и гаса на територији Републике Српске "Јадран - Нафтагас" Предраг Радановић.

Почетак рада заједничког предузећа Нафтне индустрије Србије (НИС) и компаније "Њефтегазинкора" јуче је свечано озваничен у присуству највиших званичника Српске, представника српске и руске компаније.

Радановић је истакао да ће "Јадран - Нафтагас" ове године почети са истраживањем нафте и гаса у Српској.

- За финансирање прве фазе геолошких истраживања нафте на територији Српске, која ће бити спроведена од 2011. до 2013. године, биће уложено од десет до 20 милиона евра - рекао је Радановић и додао да ће финансирање истраживања бити реализовано кроз кредите оснивача компаније.  

Процијењене геолошке резерве у РС, додао је Радановић, износе око 60 милиона тона.

- Истраживање је подељено у три региона и почетак радова ће бити у Посавини - истакао је Радановић.

Додао је да би 2014. године требало да почне производња нафте.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да оснивањем заједничког предузећа НИС-а и "Њефтегазинкора" у Бањалуци отпочет озбиљан посао који ће дати одговоре у складу са очекивањима.

- Вјерујем да ће компаније које су ушле у овај посао, осим пословног интереса, остварити и оно што је најпотребније заједницама РС, Србији и Русији, а то су запошљавање, развој и енергетска стабилност - рекао је Додик.

Предсједник Владе РС Aлександар Џомбић нагласио је да много очекује од овог пројекта, јер је Влада управо енергетику поставила за стратешки правац развоја Српске.

- "Јадран - Нафтагасу" желим добре резултате истраживања, успјешну инвестицију и на крају успјешно пословање. На том путу Влада РС ће им стајати на располагању у пуном капацитету - рекао је Џомбић.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко казао је да НИС посједује 66 одсто удјела у основном капиталу новооснованог "Јадран - Нафтагаса".

Замјеник генералног директора "Зарубежњефта" Јуриј Смирнов рекао је да су се за компанију НИС као партнера одлучили јер познаје прилике на Балкану.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да ће обим инвестиције зависити од количине нафте и гаса, који буду пронађени.

Ковачевић је јуче у Бањалуци разговарао са министром рударства и енергетике Србије Петром Шкундрићем о наставку сарадње у гасном, електро и нафтном сектору.

"Електрокрајина"

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић рекао је да "Електрокрајина" Бањалука намјерава да купи приватне трафо-станице, јер оне не могу бити овлашћени дистрибутери електричне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана