За храну 40 одсто кућног буџета

Тања Шикањић
За храну 40 одсто кућног буџета

БAЊAЛУКA - За трошкове исхране четворочлана породица у Републици Српској издваја скоро 40 одсто кућног буџета, што је далеко више у односу на све друге европске земље, наводе у Покрету потрошача Републике Српске.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је "Гласу Српске" да, за разлику од четворочлане породице у Српској која у просјеку за храну потроши 40 одсто од 1.727 марака, колико је просјечан кућни буџет, све друге земље имају знатно мањи удио ових трошкова у кућном буџету.

- Тако, на примјер, четворочлана породица у Румунији на храну потроши око 32 одсто буџета, у Хрватској око 25 процената, а у Словенији 14,6 одсто - истакао је Петровић и додао да је удио исхране у кућном буџету породице у земљама Европске уније 14,2 одсто.

Петровић је додао да ови подаци показују колика је разлика у висини плата и стандарда становништва који је у РС изузетно низак.

- Наше плате су веома мале, тако да су трошкови исхране приоритет у породичном буџету, док је у развијенијим земљама удио ових трошкова знатно нижи, јер су плате много веће - истакао је Петровић.

Додао је да поред трошкова исхране, који за четворочлану породицу мјесечно износе 660 марака, највеће учешће у буџету има станарина, за коју се од мјесечног буџета издваја око 19 одсто, односно 340 марака.   

- Дакле, удио само ове двије ставке у буџету, односно хране и станарине, износи 990 КМ, што је чак 60 одсто кућног буџета - рекао је Петровић.

Послије станарине и исхране, четворочлана породица у РС највише новца троши на превоз, односно 9,10 одсто буџета.

- Удио трошкова за одржавање хигијене износи 7,72 процента, а на обућу и одјећу одлази око 6,95 одсто буџета. За образовање и културу породице у РС троше у просјеку 6,45 одсто кућног буџета - истакао је Петровић.

Учешће трошкова у буџету четворочлане породице у РС:

Храна и пиће                               39 %

Станарина                                   19 %

Превоз                                           9,10 %

Хигијена                                         7,72 %

Одјећа и обућа                            6,95 %

Образовање и култура              6,45 %

Пиће и дуван                                3,48 %

Лијекови                                        2,82 %

Штампа                                         1,75 %

Трошкови интернета                 1,68 %

Одржавање апарата за домаћинство 1,45 %

Кабловска ТВ                             0,69 %

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана