За хиљаду нових радника биће плаћени доприноси

Тања Шикањић
За хиљаду нових радника биће плаћени доприноси

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске спремна је да на себе преузме финансирање најмање 60 одсто пореза и доприноса за око хиљаду новозапослених радника у 2011. години.

Потврдио је ово јуче "Гласу Српске" министар финансија РС Зоран Тегелтија. Објаснио је да Министарство припрема програм подстицаја запошљавања у Српској који ће Привредној комори РС бити представљен идуће седмице.

- Циљ овог програма је помоћ послодавцима, прије свега из области привреде и производње, кроз финансирање око 60 одсто пореза и доприноса за новозапослене раднике - рекао је Тегелтија и додао да ће Влада РС поменуте трошкове сносити за око хиљаду радника.

- Обавеза послодаваца биће да запосли радника на одређени период - рекао је Тегелтија и нагласио да ће у идућем периоду бити расписан јавни позив, те да ће средства за ове намјене бити обезбијеђена из буџета за подстицаје.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Ранко Милић каже да је свака врста помоћи, која иде у правцу олакшавања услова привређивања, добродошла.

- Ипак не треба заборавити да се веће запошљавања може очекивати тек онда када се покрену позитивни процеси у привреди. Уз раст инвестиција, повећаће се и потреба за радном снагом, а тек ће онда сваки стимуланс додатног запошљавања, као што је овај, бити од користи - рекао је Милић.

Приједлог Министарства финансија оцијенио је као охрабрујући и предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић.

- Већ у понедјељак смо договорили састанак са министром финансија на коме ћемо детаљније разговарати о том приједлогу - рекао је Ђурић. 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је крајем прошле године Закон о измјенама и допунама Закона о доприносима који предвиђа повећање збирне стопе свих доприноса у РС са 30,6 на 33 одсто, као и Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, којим је предвиђена јединствена стопа пореза на доходак од десет одсто.

Синдикат

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић каже да треба водити рачуна о категоријама радника за које се ова помоћ додјељује.

- Приоритет би требали бити старији радници, које се иначе теже запошљавају. У фокусу финансирања морала би да буду искључиво радна мјеста која ће својим радом произвести нову вриједност, односно учествовати у креирању бољег БДП-а, и самим тим створити могућност за ново запошљавање - истиче Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана