За хидроелектране дато 114 концесија

Марина Чигоја
За хидроелектране дато 114 концесија

БAЊAЛУКA - Од 2.441 уговора о концесијама који су до сада уписани у Регистар концесија у Републици Српској, чак 114 односи се на изградњу малих хидроелектрана, а највише их је уписано у Добоју.

У Информацији о уписаним концесијама у Регистар концесија наводи се да, осим концесија за изградњу хидроелектрана, предњаче и анекси и уговори за истраживање и коришћење енергетских и других минералних сировина.

- Највећи број закључених уговора о концесијама је у Добоју и то 18. Слиједе Котор Варош са 14 уговора о концесији, Зворник и Фоча са по 13, Бијељина и Бањалука 12, док је 11 уговора потписано у Теслићу и Козарској Дубици - пише у Информацији.

На надлежност Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске односи се 184 уписаних уговора и то 103 уговора за изградњу малих хидроелектрана, плус 11 анекса уговора, 33 уговора за истраживање и коришћење енергетских и других минералних сировина.

Додаје се да је потписано и 15 уговора о концесији за коришћење љековитих, термалних и минералних вода, 20 уговора за истраживање и коришћење неметалних минералних сировина, један уговор за коришћење водотока и других вода и један уговор о концесији за изградњу енергетских објеката, односно Термоелектране "Станари".

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је пријавило укупно 57 уговора о концесији.

- Од тога 52 уговора су из области коришћења пољопривредног земљишта, три из области коришћења љековитих, термалних и минералних вода, један уговор за коришћење водотока и других вода и један о концесији из области ловства и риболова - истиче се у овој информацији.

Министарство трговине и туризма у Регистру концесија има пријављена три уговора, од чега се једна концесија односи на област ловства и риболова, а двије концесије на област туризма.

Раскинути уговори

У току ове године споразумно је раскинут један уговор о концесији, и то онај за изградњу мале хидроелектране "Р-С-3" на ријеци Сутјеска.

- У току децембра ове године раскинуто је још четири уговора о концесији из области малих хидроелектрана, али још нису пријављени регистру због комплетирања документације - наводи се у информацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана