За ХЕ Зворник 70 милиона евра

Глас Српске
За ХЕ Зворник 70 милиона евра

БЕОГРAД - Електропривреда Србије (ЕПС), Министарство финансија и њемачка развојна банка "КfW" потписали су Меморандум о разумијевању у вези са коришћењем кредита од 70 милиона евра за рехабилитацију хидроелектране "Зворник" која већ 54 године производи електричну енергију, саопштено је јуче из ЕПС, јавио је Танјуг.

У саопштењу се наводи да је ријеч о кредиту за енергетски сектор који је договорен током званичних преговора влада Србије и Њемачке још 2008. године. На бази тада постигнутог договора и по препоруци њемачке владе, ЕПС-у је понуђен кредит од 70 милиона евра за финансирање пројекта рехабилитације ХЕ "Зворник". 

Из ЕПС наводе да је делегација "КfW" банке од 25. до 30. октобра ове године посјетила хидроелектрану како би се усагласили сви детаљи потребни за почетак реализације овог кредитног аранжмана.   

Рехабилитацијом ХЕ "Зворник" предвиђено је да се замијене витални дијелови турбина, са повећањем снаге са 24 на 32,4 мегавата, да се обаве потребни радови на дренажним и расхладним системима, замијене сва четири генератора новим већег капацитета, те да се поставе нови блок трансформатори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана