За ХЕ на Дрини 1,3 милијарде евра

Андреа Симанић, Фото: В. Стојаковић
За ХЕ на Дрини 1,3 милијарде евра

Бањалука - Потпредсједник Владе РС Јасмин Комић и извршни директор америчке компаније "Њу џенерејшн пауер" Чиринyив Катурија потписали су јуче споразум о сарадњи у истраживању хидропотенцијала доњег тока ријеке Дрине и реализацији изградње четири хидроелектране укупне вриједности 1,3 милијарде евра.

- Ријеч је о хидроелектранама Козлук, Дрина један, два и три. Истраживања ће показати оправданост пројекта и уколико до његове реализације дође, могуће је оснивање заједничког друштва између компаније са којом смо управо потписали споразум и "Електропривреде РС" - рекао је Комић.

Он је истакао да Влада Српске подржава овакав приступ пројектима, који би се касније могао реализовати кроз модел концесије.

- У питању је дио ријеке Дрине од Зворника до ушћа у ријеку Саву, који је и граница са Србијом, тако да ћемо у вези са искоришћавањем хидропотенцијала потписати споразум и са нашим комшијама - рекао је Комић.

Он је додао да је овим споразумом отворен процес који може дати нове потенцијале у развоју привреде РС и отварању нових радних мјеста.

Чиринyив Катурија је рекао да је циљ изградња хидроелектрана интегрисане снаге 400 мегавата.

- Ово ће бити један од највећих енергетских пројеката у југоисточној Европи, што ће засигурно подстакнути економију РС - истакао је Катурија.

Директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић казала је да би годишња производња ове четири електране била око 1.588 гигават часова електричне енергије.

- За овај пројекат "Електропривреда Српске" урадила је пројектну документацију идејног рјешења и студију изводљивости, које ће предочити партнерима Владе како би се у сљедећој години дошло до конкретних пројектних рјешења, студије економске оправданости, те конкретних инвестиционих одлука - казала је Милекићева.

Илиноис

Директор Централноевропске канцеларије америчке савезне државе Илиноис Мацеј Цибилски рекао је да је ова држава помогла компанији "Њу џенерејшн пауер" и додао да је са предсједником РС Милорадом Додиком разговарао о могућем потписивању меморандума о сарадњи између Српске и Илиноиса.

Он је истакао да је гувернер Илиноиса позвао у посјету предсједника и премијера Републике Српске, као и пословну делегацију.
 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана