За енергетски сектор 283 милиона КМ

Марина Чигоја
За енергетски сектор 283 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Према плану "Електропривреде РС", који је усвојила Влада РС, укупна планирана улагања у 2010. години у електроенергетски сектор Српске износиће 283,24 милиона марака, од чега је око 71 милион планиран за израду инвестиционо-пројектне документације и изградњу нових енергетских објеката у систему "Електропривреде РС".

Рекла је ово "Гласу Српске" портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Aлександра Вукашиновић и додала да ће у електроенергетском сектору у 2010. години фокус бити на ремонту Термоелектране "Угљевик".

- Тиме ће се продужити вијек, ефикасност и сигурност постројења термоелектране, а укупна инвестиција је вриједна око 22 милиона марака - казала је Вукашиновићева.

Поред тога, додала је, планиран је и почетак изградње термоелектране Станари за коју су урађени припремни радови на локацији и почетак изградње три од седам хидроелектрана на ријеци Босни и три хидроелектране на ријеци Бистрици.

- Очекиване инвестиције у изградњу хидроелектрана у 2010. години су око 120 милиона марака - нагласила је Вукашиновићева.

Кроз пројекат "ПОЊЕР ИВ" у 2010. години, кажу у Министарству, планирано је да буду уложена одређена средства у дистрибутивну мрежу.

- Осим тога и "Електропривреда РС" планира да уложи  властита средства у износу од око 85 милиона марака, од чега је 57,8 милиона намијењено за изградњу нових дистрибутивних објеката и 26,6 милиона за санацију постојеће мреже и објеката - рекла је Вукашиновићева. 

Када је у питању прошла година, у Министарству кажу да је кроз све компоненте пројеката "ПОЊЕР" реализовано око 42 милиона марака.

- Тим средствима обухваћена је реализација реконструкције трафо-станица, средњенапонских далековода и нисконапонске мреже, измјештање мјерних мјеста, набавка бројила и механизације, те реализација управљања производњом у "Електропривреди РС" - казала је Вукашиновићева.

Дрина

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац рекао је раније да ће РС расписати јавни позив за стратешког партнера за изградњу хидроцентрала у горњем току Дрине у чијем ће избору учествовати и Србија. Он је рекао да ће се на горњој Дрини градити хидроелектрана Бук Бијела, Сутјеска, Фоча и Паунци, док ће на средњој Дрини бити изграђено неколико објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана