За електродистрибутивну мрежу Српске 25 милиона евра

Aгенције
За електродистрибутивну мрежу Српске 25 милиона евра

Сарајево - Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог уговора о финансирању пројекта одржавања, модернизације и проширења мреже дистрибуције електричне енергије у Републици Српској, који ће бити финансиран кредитом Европске инвестиционе банке од 25 милиона евра, с роком отплате од 25 година и грејс периодом од пет година.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да су утврђене и основе за закључивање овог уговора између БиХ, Републике Српске, Европске инвестиционе банке и Електропривреде Републике Српске - Дистрибуција електричне енергије у БиХ.

Савјет министара донио је одлуку о вишегодишњем капиталном улагању "Изградња објеката за смјештај тражилаца азила - азилантски центар Министарства безбједности на локалитету Делијаши", укупне вриједности 5.022.305 КМ.

Пројекат, започет 2008. године, финансира се средствима IPA од 2.933.745 КМ и буџетским средствима Министарства безбједности од 2.088.560 КМ.

Савјет министара донио је и одлуку о накнади за кориштење радиофреквенцијског спектра у БиХ, којом се утврђује обавеза плаћања накнаде за кориснике радиофреквенционог спектра и отклањају нејасноће настале примјеном садашње одлуке.

Овом одлуком прецизиране су институције које се ослобађају плаћања накнаде, међу којима су јавне медицинске установе, непрофитне организације за заштиту споменика и културних добара у БиХ и непрофитне радиодифузне станице, чиме се жели подстаћи квалитет њихових услуга према грађанима.

Истовремено се укидају накнаде за повремено кориштење радиофреквенционог спектра за јавне научно-истраживачке институције с циљем њихова јачег укључивања у пројекте од значаја за развој електронских комуникација.

Савјет министара формирао је интерресорну радну групу коју чине представници свих министарстава, а која ће у сарадњи са Министарством финансија и трезора до наредне сједнице Савјета министара БиХ усагласити приједлоге правилника о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ, кориштењу службених телефона и кориштењу средстава за репрезентацију, с циљем системског уређења ових области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана