За два предузећа гаранције од 1,18 милина КМ

Марина Чигоја
За два предузећа гаранције од 1,18 милина КМ

БAЊAЛУКA - Први уговори о давању гаранције Гарантног фонда РС за кредит потписани су у петак са Геронтолошким центром "Слатекс" у Слатини који је добио гаранцију од милион марака, док је предузећу "Ветеран СиМ" Бијељина одобрена гаранција од 175.000 марака.

Премијер РС Aлександар Џомбић истакао је да је оснивачки капитал Гарантног фонда 30 милиона марака, а Влада је уплатила комплетан износ.

- Укупна инвестиција у "Слатексу" износи пет милиона марака. Преузели смо 20 одсто ризика, а инвестицију смо реализовали са НЛБ Развојном банком. Када је у питању "Ветеран СиМ", укупан кредит који је реализован преко Бобар банке износи 350.000 марака, а Гарантни фонд преузеће обавезу од 175.000 марака - нагласио је Џомбић и додао да је могући износ гаранција 90 милиона марака, а максимална појединачна гаранција 1,5 милиона марака.

Директор Гарантног фонда РС Младен Ковачевић је рекао да Фонд има потписане уговоре са осам банака и једном микрокредитном организацијом из РС.

- Предложили смо Влади формирање пет гарантно-кредитних линија. Једна група је компатибилна са кредитним линијама Инвестиционо-развојне банке, гдје би каматне стопе биле од 4,9 до 5,5 одсто плус накнада за ризик Гарантног фонда. Укупан трошак клијента био би од 6,9 до 8,4 одсто, и нешто је више у односу на линије које иду преко ИРБ-а, али је знатно ниже од камата које тренутно имају комерцијалне банке - истакао је Ковачевић и додао да је друга група кредита комерцијална и да се закључују директно са пословним банкама.

В. д. директора Геронтолошког центра "Слатекс" Милан Пердув казао је да је на објектима текстилне индустрије "Слатекс" извршена доградња, те да се сада очекује њен завршетак.

- Ради се о 5.000 квадратних метара који су завршени. Гаранцијом коју смо добили обезбиједићемо средства за завршетак реконструкције и доградње овог центра. Тамо је направљено 100 соба, са свим садржајима, од библиотеке, фризерског салона, интернет сале, ресторана и свих пратећих објеката потребних за једну такву установу - нагласио је Пердув.

Уговор испред предузећа "Ветеран СиМ" из Бијељине, које су формирали борци, потписао је предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз.

- Гаранцијом Фонда створиће се претпоставке за успјешније пословање предузећа које запошљава 25 демобилисаних бораца. Овом гаранцијом стварамо претпоставке да предузеће буде још успјешније - рекао је Ћургуз.

Хипо банка

Представник Хипо Aлпе Aдрија банке Игор Продановић истакао је да ова банка подржава све иницијативе Владе РС.

- Једна смо од потписница уговора са Гарантним фондом. Ова концепција потпуно одговара тренутним тржишним условима, јер је недостатак ликвидних колатерала нешто што је привреду ставило у запећак свих финансирања - истакао је Продановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана