За два мјесеца у Српској основано 207 предузећа

ГС
Foto: НН

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је у прва два мјесеца ове године новоосновано 207 предузећа, рекао је Владимир Благојевић, руководилац службе продаје у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Он је истакао да је то за 49 више новооснованих предузећа у односу на исти период прошле године.

Додао је да је укупан број страних улагача за два мјесеца ове године било 38.

"Отворено је 35 пословних субјеката, а највише их је из Србије 16, Словеније 13, Кине три и тако даље", навео је Благојевић.

Са друге стране, у истом периоду ове године угашено је 45 пословних субјеката, што је за 11 мање него у два мјесеца прошле године.

"У току ове године покренуто је 19 стечајних поступака, што је за шест више него претходне године, док је ове било четири ликвидације предузећа, а у истом периоду прошле године, такође четири", додао је Благојевић.

Казао је да је највише новооснованих пословних субјеката у Бањалуци, 94, па слиједи Бијељина са 22. 

Горан Бобар, директор АПИФ-а, истакао је да су предузећа у Српској предала 19.461 финансијски извјештај на вријеме.

"Они који на вријеме не предају финансијски извјештај платиће 50 одсто више у односу на цијену. Прошле године је у овом периоду 19.625 предузећа предало финансијски извјештај, па видимо да је сличан број. Надамо се да ће у марту бити већи број предатих финансијских извјештаја", истакао је Бобар, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана