За допуну буџета 180 милиона КМ

Тања Ковачевић
За допуну буџета 180 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - БиХ имаће на располагању од 170 до 180 милиона марака да би се допунили буџети ентитета у БиХ и тиме одговорило на глобалне изазове које носи свјетска финансијска криза.

Ова средства ускоро би требало да буду оперативна.

Од тога ће 35 одсто припасти Републици Српској, а око 65 одсто Федерацији БиХ. Ово је у петак послије 5. сједнице Фискалног савјета БиХ рекао предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

Додао је да је Савјет подржао протокол о привременој расподјели ових средстава добијених по основу Споразума о питању сукцесије, који су протекле седмице потписали ентитетски министри финансија и државни министар.

- Ради се о средствима добијеним по разним основама, чија цифра још увијек није прецизна. Циљ је да се очува стопа природног и економског раста, ублаже социјалне тензије и сачувају радна мјеста - истакао је Шпирић.

Ово је једна од 16 мјера за спречавање глобалне финансијске кризе, рекао је Шпирић и нагласио да то нису довољна средства која могу у цјелости да зауставе негативне ефекте глобалне економске кризе, али да ће умногоме помоћи.

- Измјеном Закона о акцизама очекује се повећање прихода, а ако буде мањка прихода, што је још увијек неизвјесно јер не знамо којим темпом ће се развијати криза и када ће се из ње изаћи, доћи ће до ребаланса буџета на ниже, али за то морамо имати јасне индикаторе - нагласио је Шпирић.

Истакао је да још увијек не постоје подаци који говоре о томе колико је радника остало без посла због посљедица економске кризе, али да се пад запослености у наредном периоду свакако очекује.

Шпирић је додао да је на сједници Савјета било ријечи и о даљој сарадњи са међународним институцијама, односно Свјетском банком, Европском банком за обнову и развој и Међународним монетарним фондом.

Пад прихода

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да је у јануару и фебруару ове године уочљив пад прихода у оба ентитета у односу на исти период прошле године.

- У Српској су приходи мањи за 11 милиона, а у ФБиХ за 25 милиона КМ, док се на држаном нивоу биљежи блажи раст прихода. Приходи су пали по основу царина и по основу ПДВ-а на увозну робу - истакао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана